Haber

Okyanusta geri sayım: Keşifte yeni gelişme!

1912’de bir buzdağına çarpan Titanik’in Atlantik Okyanusu’ndaki enkazına giderken kaybolan denizaltıyı arama çalışmaları sürüyor.

Kayıp denizaltıda 5 kişi var. Denizaltıların havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation’ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş adamı Shahzada Davud ve OceanGate’in kurucusu ve CEO’su oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi Stockton Rush ve oğlu Süleyman Davud olduğu biliniyor. Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet.

ABD Sahil Güvenlik komutanları, yaklaşık 20.000 mil karelik okyanus üzerindeki karmaşık aramaya liderlik etmeye devam ediyor.

Kanada donanması, hava kuvvetleri ve kıyı güvenliği kurtarma ekiplerinin yanı sıra New York eyaleti hava güvenliği de yardımcı oluyor.

Son olarak, bir Fransız araştırma gemisi aramaya katıldı.

YAKLAŞIK 28 SAAT OKSİJEN KALDI

Titan denizaltısının Newfoundland’ın başkenti St Johns’un yaklaşık 1.450 kilometre doğusunda ve 643 kilometre güneyinde olduğu düşünülüyor.

3.800 metre derinlikteki Titanik enkaz alanına iki saatlik dalışından sonra denizaltıyla iletişim bir saat 45 dakika sonra kesildi.

ABD Sahil Güvenlik tahminlerine göre Titan’ın gemide yaklaşık 30 saatlik oksijeni kaldı.

ARAMA SIRASINDA ‘AV SESLERİ’ DUYULDU

Bir Kanada arama uçağının, denizaltının kaybolduğu bölgeden 30 dakikalık aralıklarla bir “vuruş” tespit ettiğine dair haberler vardı.

Hem Rolling Stone hem de CNN tarafından bildirilen notlarda, “P8 [deniz taşıtı] bölgede her 30 dakikada bir çarpışmalar duydu. Dört saat sonra ek sonar konuşlandırıldı ve çarpışmalar hala duyuluyordu.” söylendi.

Arama kurtarma çalışmalarını yöneten Boston Sahil Güvenlik, konu hakkında yorum yapmadı.

TITAN’IN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Son derece küçük bir denizaltı olan Titan 670 cm boyundadır. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğindedir.

Çok küçük olduğu için yolcuları yere oturmak zorunda kalıyor.

Bu tür gemiler, denizaltıların aksine sınırlı bir güçle hareket edebilirler. Bir takviye gemisinden denize bırakılır ve güverteye geri çekilir.

Titan, bir oyun konsolu denetleyicisi tarafından kontrol edilir.

KUZEY ATLANTİK SULARINDAKİ TİTANİK

“Asla batmayacağı” iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanic, 10 Nisan 1912’de İngiltere’nin Southampton kentinden 2.224 yolcu ve mürettebatla New York’a doğru yola çıktı.

Gemi, 15 Nisan 1912’de bir buzdağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik sularına battı.

Kazada 1.500’den fazla kişi öldü, bir kısmı buz gibi soğuk sularda donarak öldü. Gemide sadece 1178 kişiye yetecek kadar filika vardı. Birkaç saat sonra kaza mahalline varan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı.

Sayısız romana ve filme konu olan Titanik’in enkazı, 1985 yılında Newfoundland’den 645 kilometre açıkta oşinograf Robert Ballard tarafından bulundu. 1987-2004 yıllarında yapılan dalışlarda batıktan çok sayıda eser çıkarılmıştır.

KAYNAK: TRT HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu