Haber

Mübadelelerimizi Rahmetle Anıyoruz

İzmir Gültepe Makedon Göçmenler Derneği, Zorunlu Nüfus Mübadelesinin 100. yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İzmir Gültepe Makedon Muhacirler Derneği Lideri ve CHP Konak Belediyesi Meclis Üyesi Birol Özkardeşler, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Osmanlı Devleti’nin milliyetçi hareketin de etkisiyle Balkanlar’dan çekilmesiyle birlikte bölgede Türkler ve Müslümanlar için zor günler yaşanıyor. İstiklal Harbimizin kazanıldığı döneme kadar artarak devam etti.

Kurtuluş Savaşımızın ardından imzalanan Lozan Antlaşması’nın bir eki uyarınca Yunanistan ile TBMM Hükümeti arasında imzalanan zorunlu Nüfus Mübadelesi’nin bugün 100. yıl dönümünü anıyoruz.

Mübadele hem Anavatana göçen Türkler hem de Yunanistan’a göç eden Ortodoks Rumlar üzerinde büyük psikolojik, ekonomik ve sosyolojik travmalar yaratmıştır. Evlerini, hatıralarını, büyüklerinin mezarlarını ve vatan bildikleri toprakları terk eden mülteciler, vatanlarına göç ederek yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınması ve gelişmesi için her alanda büyük çaba sarf ettiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk mübadele için yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün imkanlarını seferber etmiş ve onların acılarını dindirmek için büyük çaba sarf etmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Fatihler, kaybettiğimiz toprakların aziz hatıralarıdır” sözleriyle, tüm Balkan Muhacirlerinin ve Muhacirlerinin duygularını tercüme etmiştir.

Yüzüncü yıl dönümünde gerek göç yollarında gerek vatanlarına geldikten sonra hayatlarını kaybeden tüm Muhacirlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu