Ekonomi

İGDAŞ: Doğalgaz fiyatlarındaki düşüş konuta yansımadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki olan İstanbul Gaz ve Doğal Gaz Dağıtım AŞ’nin (İGDAŞ) Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, dünyada ve Türkiye’de doğalgaz fiyatlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Mithat Bülent Özmen, Avrupa’da doğal gaz fiyatlarındaki düşüşün sürdüğünü ve fiyatların gerileyen seviyesinin piyasalarda istikrara ulaşma sürecini hızlandırdığını söyledi. Özmen’in verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz Ekim ayında 161,90 euro/MWh olan Avrupa gaz fiyatlarının göstergesi olarak kabul edilen Hollanda’daki TTF endeksi ortalaması, ilk yılın sonunda 66,50 euro/MWh’ye geriledi. Ocak ayının 25 günü.

Özmen, “Avrupa’da fiyatların gerileme düzeyi, sanayi kaynaklı durgunluk riskini azalttı ve doğal gaz ve elektrik piyasaları beklenenden erken bir dengelenme sürecine girdi.”

Fiyatlardaki düşüşün, Rus gazındaki düşüşe rağmen kışın sert geçmemesi ve arz güvenliği ile risklerin düşük kalmasından kaynaklandığını söyleyen Özmen, bu düşüşte tasarruf tedbirleriyle talebin baskılanmasının da rol oynadığını söyledi. .

Özmen’in verdiği bilgiye göre, TTF’de doğal gaz fiyatları Kasım ve Aralık aylarını ortalama 126,52 euro/MWh ve 115,79 euro/MWh ile kapattı. Fiyatlar uzun bir aradan sonra 21 Aralık 2022’de çift haneli rakamlara geriledi ve şu anda 55-60 euro/MWh bandında.

‘DÜŞÜŞ TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ İTHALAT MALİYETLERİNİ DÜŞÜRDÜ’

Avrupa’da gaz fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’nin arz güvenliği için elzem olan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatlarını da düşürdüğünü vurgulayan İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, kış talebinin başlamasıyla TTF’nin ortası, TTF fiyatlarının altında kalan LNG fiyatları ile daraldı.

Doğal gaz fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’de doğal gaz ithalatının maliyetini de düşürdüğünü belirten Dr. Özmen, bu düşüşün artık konut tarifelerine yansımadığına ilişkin olarak mevcut yüksek sübvansiyon oranlarına dikkat çekti.

Doğal gaz dağıtım şirketlerine konut tüketimi için uygulanan gaz satış tarifesinin geçen yılın şubat ayına göre Türk lirası bazında yüzde 149,26 arttığına işaret eden Dr. Özmen, aynı dönemde dolar bazında artışın yüzde 73,21 olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

gediz-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu