Haber

Bursa zeytininde hasat bereketi

BURSA (İGFA) – Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla kaliteli fide, fidan dağıtımı ve ekipman destekleri başta olmak üzere çiftçilere her alanda destek veren Büyükşehir Belediyesi, Gemlik’in ardından İznik ilçesinde de zeytin hasadına başladı. Elbeyli İlçesi’nde düzenlenen hasat törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra, Bursa Milletvekili Mustafa Varank, İznik Kaymakamı Recai Karal, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Demokratik Sol Parti İl Başkanı Cahit Akıncı, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Orhangazi Belediye Başkanı katıldı. . Bekir Aydın, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Lider Alinur Aktaş, Milletvekili Mustafa Varank ve beraberindekiler tören öncesi zeytin bahçesine giderek çiftçilerle sohbet etti. Daha sonra Önder Aktaş ve Milletvekili Varank ağaca çıkıp zeytin topladı.

GÜÇLENDİRMELER DEVAM EDİYOR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dönemin verimli ve dolu geçmesini diledi. Lider Alinur Aktaş, bu yıl zeytin üreticilerinin memnuniyetini görmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, sürecin diğer ürünlerde de devam etmesini diledi. Belediye Başkanı Aktaş, tarımın belediyenin öncelikli konusu olmamasına rağmen Tarım AŞ ve Hagel aracılığıyla fidan-fidandan tohum desteği ve malzeme desteğine kadar önemli destekler sağladıklarını belirterek, Bursa’nın 2017 yılında tarım ihracatının 184 milyon dolar olduğunu, Bu rakam geçen yıl 569 milyon dolara ulaştı. . Yapılan çalışmalar sonucunda siyah incir, ahududu, yaban mersini, zeytin ve nektarine ciddi talep olduğunu anlatan Lider Aktaş, “Bursa’nın toplam yüzölçümünün yüzde 34’ü tarım arazisidir. Bunun yüzde 12’sini zeytinlikler oluşturuyor. Bursa’da meyve veren zeytin ağacı sayısı ise 11 milyon 821 bin. İznik’te 1 milyon 950 bin meyve veren ağaç var. Ağaç sayısı her geçen gün artıyor. Bursa’da 2022 yılı zeytin rekoltesi 187.692 ton olurken, bunun 33.428 tonu İznik’te üretildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak erken uyarı sistemi yaptık. Bunu Tarım İl Müdürlüğünün sistemine dahil ediyoruz. İşin gelişimi için gerekli temeli sağlıyoruz. Bu yıl da fiyatın doğru olduğunu görüyoruz. Umarım sonuna kadar böyle devam eder. Tarım AŞ aracılığıyla sağladığımız hibe oranını yüzde 50’den yüzde 60’a çıkardık. “Zeytin fidanlarını da dağıtıyoruz” dedi.

TARIM İÇİN SEFERBERLİK

Tarım konusunda daha gidilecek çok yol olduğunu belirten Önder Aktaş, Bursa’nın 1060 mahallesinde yatırımlarına tüm hızıyla devam ettiklerini anlattı. Göletlerden sulama tesislerine, altyapıdan mahalle konaklarına kadar her konuyla ilgilendiklerini belirten Önder Aktaş, “Tarım konusunda başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere kurumlarla ortak çalışıyoruz. Tüm kaynaklarımızı tarım için seferber ediyoruz. Yeter ki tarımla ilgili standartlarımızı yükseltelim. Elimizdeki gerçek kapasiteyi değerlendirmemiz lazım. Modern teknikleri kullanarak uygun işler üretmeli ve bunları iyi pazarlamalıyız. Katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. İnşallah 2024 yılında İznik UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girecek. Bu güzel haberi almaya çok yaklaştık. Birkaç yıl içerisinde İznik’te yıllardır beklenen turizm patlamasının yaşanacağına inanıyorum. Hasadımızın ve mevsimimizin bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.

Bursa Milletvekili Mustafa Varank ise ilçeye ve mahallelere güzel hizmetler sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Belediyesi’ne teşekkür etti. Bursa’nın tarımı, turizmi ve sanayisiyle potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu anlatan Mustafa Varank, hükümetin, milletvekillerinin ve yerel yönetimlerin bu şehre hizmet için canla başla çalıştığını belirtti. Yapılan çalışmaların sadece Bursa ile sınırlı olmadığını, ülkenizin diğer ülkelerle olan bağlarının ekonomiye de yansıdığını belirten Varank, “Ürünü daha değerli kılmak için şirket kurmak yerel yönetimlerin sorumluluğunda değil. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi bir vizyon ortaya koydu. Çiftçinin daha fazla kazanması ve daha katma değerli ürünler üretmesi için çabalıyor. Bu vizyondan dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bu şehrin tarım açısından imkanlarını artırmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimiz gelecekte büyük getiri sağlayacak yatırımlardan kaçınmamalı. İşi artıracak yatırımlar yapın. Gelin hep birlikte Bursa’yı Türkiye’nin bir numaralı tarım şehri yapalım. “Hasatımız bol olsun” dedi.

İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, bu yıl hem ürünün hem de fiyatın iyi olduğunu, üreticilerin memnun olduğunu belirtti. İznik ve Elbeyli genelinde yatırımların sürdüğünü belirten Usta, desteklerinden dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.
Muhtar Ahmet Değirmenci, desteklerinden dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Belediyesi’ne teşekkür etti.

Törenin ardından Önder Aktaş, Milletvekili Varank ve beraberindekiler zeytin tasnif deposuna giderek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Lider Aktaş ve protokol üyeleri daha sonra önce Marmarabirlik zeytin alım alanını gezdi, ardından Boyalıca Eser Toplama Merkezi zeytin alım alanını ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

habersurmene.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu