Haber

Blinken, Afrika’nın güvenliği için ‘Wagner’e alternatif olarak ABD’yi önerdi

Kıtayı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afrika’nın batısında artan güvenlik sorunlarından Wagner’i sorumlu tuttu ve ABD’nin bu konuda işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Afrika gezisi kapsamında Nijerya’da da temaslarda bulunan Blinken, basına yaptığı açıklamada, ABD olarak bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanması için iş birliğine hazır olduklarını belirterek, Rus Wagner’in bazı ülkelere güvenlik desteği vermesine rağmen, şunları kaydetti: Afrika ülkeleri, bu ülkelerdeki güvenlik sorunları daha da arttı.

Blinken, Afrika’nın bazı bölgelerinde faaliyet gösteren Wagner’in darbe sonrasında askeri destek için Nijer’e adım atan ilk aktörlerden biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: İnsanların ve kaynakların Wagner tarafından sömürüldüğünü görüyorsunuz. Ancak ABD olarak, güvenlik sorunlarıyla mücadele etmenin etkili yollarını bulmaya çalışan ortaklarımıza destek olmak için çalışıyoruz.” söz konusu.

Blinken, ABD’nin bölgesel güvenlik için istihbarat paylaşımı ve teknik donanım takviyesi gibi konularda iş birliğine hazır olduğu mesajını vererek, yerel halkın yanı sıra vatandaşların güvenliğine de odaklandıklarını vurguladı.

Blinken, Afrika ülkelerindeki güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda kapsamlı bir yaklaşıma sahip olduklarını kaydetti.

Afrika gezisi kapsamında daha önce Yeşil Burun Adaları ve Fildişi Sahili’ni de ziyaret eden Blinken, Nijerya’nın ardından Angola’ya gidecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu