Haber

Kamu Binaları ve Okulların Deprem Performansı Denetlendi

Kamu binaları ve okulların deprem performansı denetlendi

KARABÜK – 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremin ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve KBÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Şenol Gürsoy ve Dr. Öğr. Garip ve TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Erhan Eren, yapıların olası deprem etkilerine karşı dayanıklılığının değerlendirilmesine yönelik çalışmalar çerçevesinde çalışmaya başladı.

Karabük’teki kamu binalarında tasarım kontrollüğü ve proje danışmanlığı çalışmalarını sürdüren akademisyenler, Karabük Valiliği, İl Özel İdaresi ve Karabük İl Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürlüğü ekipleriyle birlikte şu ana kadar 16 okul binasının deprem performansını değerlendirdi. Değiştirmek.

KBÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Gürsoy, KBÜ İnşaat Mühendisliği Bina Bölümü olarak okulların deprem güvenliği ve performans yeterliliği konusunda proje danışmanlığı ve tasarım hizmetleri verdiklerini belirtti. Şu ana kadar 16 okul binasını incelediklerini belirten Gürsoy, mevcut duruma ilişkin bir ön değerlendirme yapmak amacıyla okul binasında da inceleme yaptıklarını ifade etti.

Çalışmalarının aşamalarını sıralayan Gürsoy, “Gözlemsel Durum Analizi” ile binanın hasarını tespit ettiklerini, “Zemin ve Arazi Analizi” ile ise temel durumu ve yerleşim planını incelediklerini belirtti. Gürsoy ayrıca “Malzeme Yeterlilik Analizi” için beton, demir gibi malzemelerden numuneler alarak deneyler yaptıklarına dikkat çekerek, “Modelleme ve Performans Analizi” ile binanın performansını bilgisayar ortamında değerlendirdiklerini belirtti.

Gürsoy, binanın güçlendirmeye ihtiyacı varsa bu durumu tespit ederek gerekli güçlendirme projelerini tasarlayacaklarını ve ardından uygunluğunu kontrol edeceklerini söyledi. Okul binalarının güvenliği konusunda seferberlik başlatıldığını belirten Gürsoy, “Depremden önce yaşadığımız yerlerin depreme karşı güvenli olup olmadığını kontrol ettirmeliyiz. Depremden sonra artık çok geç.”

KBÜ İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Zehra Şule Garip de Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldığını ve mevcut yapı stoğunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu durumun deprem yönetmeliği kapsamında öngörüldüğüne vurgu yapan Garip, ekip olarak sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul binalarını değil, genel olarak tüm yapı stoğunu değerlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Garip sözlerine şöyle devam etti:

“Deprem Türkiye’nin gerçeğidir. Belki çok kısa bir süre sonra bir gün mutlaka karşılaşacağız. Binalarımızın bir kısmı çok eski, eski deprem yönetmeliğine göre tasarlanmış. Gerekirse güncel hale getirmemiz lazım. Bunları güçlendirmemiz lazım, gerekirse yıkmamız lazım. Bunun için de yıkımlarını gerçekleştirmemiz lazım. Denetimlerimizi yapıyoruz. Bu konunun göz ardı edilmemesi gerektiğini halkımıza ifade etmek isterim. Gerekli hassasiyeti göstererek binalarını denetleme konusunda istekli olmalarını tavsiye ediyorum.Vatandaşlarımız Karabük Üniversitesi Döner Sermaye Müdürlüğü’ne başvurarak gerekli bilgileri alarak bizimle iletişime geçebilirler.Biz halkımıza her konuda yardımcı olmaya hazırız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu