Yaşam

Araştırma: New York, gökdelenlerin ağırlığından dolayı her yıl 1 ila 2 milimetre çöküyor

İlerleyen Yer ve Uzay Bilimleri (AGU) kümesinin dergisinde yayınlanan araştırmada, Manhattan bölgesi başta olmak üzere gökdelenlerin şehrin jeolojik yapısına etkisi incelendi.

Çalışmada, 8 milyondan fazla insanın yaşadığı New York şehrinin bazı kesimlerinde gökdelen kütlesi nedeniyle her yıl deniz seviyesine 1 ila 2 milimetrelik hatalı bir çöküş yaşandığı kaydedildi.

Söz konusu çökmenin küçük ölçekli olduğu ancak kenti doğal afetlere karşı savunmasız hale getirdiği vurgulanan araştırmada, “Kıyı kentleri küresel olarak büyüdükçe artan inşaat yoğunluğu ve yükselen deniz seviyesi, sel riskinin artması anlamına geliyor.” uyarı yapılmıştır.

Çalışmada, sel riskinin en fazla olduğu bölgelerin Manhattan Adası’nın alt kısmı ile Brooklyn ve Queens’teki bazı bölgeler olduğu kaydedildi.

New York’taki tüm binaların kütlelerinin hesaplandığı ve Dünya’ya uyguladıkları basınç nedeniyle oluşan çökmenin modellendiği araştırmada, New York’ta gözlemlenen çökmenin uydu verilerinden detaylı grafik görüntülerine de yer verildi.

haber-akpinar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu