Haber

Trump dolandırıcılık davasında hakimle çatıştı

Eski ABD lideri Donald Trump’ın New York’taki bir sivil dolandırıcılık davasında hakimle sürekli çatıştığı kaydedildi.

Dört saat boyunca tanık kürsüsünde oturan Trump, bankaları dolandırdığı yönündeki iddiaları reddederken aile şirketini savundu.

Hakim zaten Trump’ın şirketinin dolandırıcılık yaptığına karar verdi ve duruşmaların sonunda Trump’ın suçunun ne olduğuna karar verecek.

Savcılar 250 milyon dolar para cezası ve işine kısıtlama getirilmesini istiyor.

Savcılar, Trump’ın bazı konutlarının ve yerlerinin şirket bilançolarında kasıtlı olarak daha değerli gösterildiğini, böylece daha iyi kredi anlaşmaları ve sigorta poliçeleri elde edildiğini iddia ediyor.

Duruşmada Trump’a bu konutlar ve konumları hakkında sorular soruldu.

Mal ve mülklerinin değerinin çok daha yüksek olduğunu iddia eden Trump, “Bilançolarda görünenden milyarlarca dolar daha fazla servete sahibim.”

Ayrıca kendi bireysel markası sayesinde bu ev ve mekanların gayrimenkul değerinin arttığını belirtti.

Davayı açan New York Başsavcısı Letitia James, duruşma sonrasında Trump hakkında şunları söyledi: “Saçma konuştu, hakaret etti ama biz bunu bekliyorduk. “Rakamlar yalan söylemez, adalet galip gelecektir” dedi.

Trump’ın podyumda bulunduğu süre boyunca hararetli tartışmaları ve bazen başıboş tepkileri, yargıç Arthur Engoron’un istifasına ve müdahalesine yol açtı.

Engoron, “Lütfen yalnızca yanıt verin, konuşma yapmayın” dedi.

Trump’ın uzun konuşmasının ardından Yargıç Engoron siyasetçinin avukatlarına dönerek, “Müvekkilinizi kontrol eder misiniz?” dedi. “Bu siyasi bir miting değil, mahkeme salonu” dedi.

“Rekor kırıldı”

Cezaya Yargıç Engoron karar verecek. Trump milyonlarca dolar para cezasına çarptırılabilir ve New York’ta iş yapması da engellenebilir.

Trump mahkeme salonunda bir noktada, “Yargıcın bana karşı karar vereceğinden eminim, çünkü o bunu her zaman böyle yapardı” dedi.

Trump’ı “bozuk rekor” olarak nitelendiren Yargıç Engoron, “Bana istediğiniz kadar saldırabilirsiniz ama lütfen sorulara cevap verin” dedi.

Trump mahkeme salonunu terk ederken davayı “dolandırıcılık” olarak nitelendirdi ve ifadenin uygun olduğunu savundu.

Bazı uzmanlara göre Trump’ın durumu stratejikti, bazıları ise davayı siyasi kampanyası için bir araç olarak kullandığını iddia etti.

BBC’ye konuşan eski federal savcı Renato Mariotti, “Trump’ın yanıtlarına göre ekibinin davayı zaten kaybettiğini düşünüyor, çok kötü sonuçlanabilecek bir duruma renk katmaya çalışıyorlar.”

Hakim, geçen ay mahkeme dışında söylediği sözlerden dolayı Trump’a 15.000 dolar para cezası verdi.

Trump’ın kızı Ivanka’nın Çarşamba günü delillerini sunması bekleniyor.

Trump’a karşı 2020 seçimlerinin sonucunu değiştirme suçlamasıyla iki dava var; biri mühürlü belgeleri imha etme, diğeri susma parası ödeme suçlamasıyla.

mazgirt-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu