Teknoloji

Plüton hakkında bir başka garip gerçek: Cüce gezegenin uyduları onun etrafında dönmüyor.

Pluto’nun bir gezegen mi yoksa cüce bir gezegen mi olduğu konusunda herkes hemfikir değil. Ama kimse onun ilginç ve sıra dışı bir varlık olduğunu iddia etmiyor. Bazen Güneş’e Neptün’den daha yakın olmasından bu nesnenin yaptığı her şey, farklı bir anlama geliyor.

Bu uzak cüce gezegenin ilginç özellikleri arasında uyduları ve Plüton etrafındaki yörüngeleri yer alıyor. Yerine, Pluto’nun yörüngesinde dönmedikleri için dikkate değerdirler. . Bu aylar şaşırtıcı bir şekilde Plüton’un dışındaki bir noktanın yörüngesinde dönüyor ve bunun nedeni en büyük uydusu. Charon’a benziyor.

Charon, Pluto’nun yaklaşık yarısı kadar ve kütlesinin yaklaşık sekizde biri kadardır. Bu uydu o kadar büyük ki bu sistemin yük merkezi – bir sistem yörüngesindeki nesnelerin etrafında döndüğü nokta– aslında Pluto’nun yüzeyinden 960 kilometre uzakta, cüce gezegenin yarıçapının yaklaşık yüzde 83’üne karşılık gelen bir biçimde yatıyor.

Ayrıca, Jüpiter teknik olarak Güneş’in etrafında dönmez, ancak yüzeyinin dışında hızlı bir şekilde yörüngede döner; bu, büyüklüğü ve Güneş’in yarıçapının yaklaşık yüzde 7’si olan Güneş’ten menzili göz önüne alındığında anlaşılabilir.

2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında “cüce gezegen” kategorisi oluşturulduğunda ve Plüton yeniden sınıflandırıldığında, Pluto ve Charon çift gezegenleri çağırmaya başlama önerisi . Bu teklif kabul edilmedi, ancak bazıları şimdi bu çifte çift cüce gezegen diyor.

Kayda değer başka dört uydu daha var: Stix, Nix, KerberosVe hidra Dördü de küçük ve sistematik değil. Yörünge düzlemleri Plüton’un ekvatoru ile dengeli görünüyor ve bilim adamları bunların Plüton ile ortadaki benzer büyüklükteki bir nesne arasındaki çarpışmanın sonucu olduğuna inanıyor.

Bu dört küçük dünyanın yörüngeleri dairesele çok yakındır ve merkezlerinde Plüton yoktur. Bunun yerine, Pluto ve Charon arasındaki bir noktada, yük merkezinin etrafında dönüyorlar. Bu karmaşık ve tuhaf dans, yörüngelerinde neredeyse mükemmel kalıplara neden olur. Styx, Nix, Kerberos ve Hydra döngüleri, Charon’larla birlikte 3:4:5:6 sistemine sahiptir. Bu, her 60 Charon döngüsü için Styx’in 20, Nix 15, Kerberos 12 ve Hydra 10 dönüşü olduğu anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu