Haber

NATO, İsveç veya Finlandiya’ya saldırı olursa tepki verecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç yahut Finlandiya’ya karşı herhangi bir saldırı veya saldırgan tutum olursa NATO’nun reaksiyon vereceğini bildirdi.

Stoltenberg, 29-30 Kasım’da Romanya’nın başşehri Bükreş’te yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik müracaatlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken iki ülkenin başvurusu sonrası imzalanan iştirak protokollerinin Macaristan ve Türkiye dışında 28 üye ülkenin meclislerinde onaylandığını hatırlattı.

Kalan iki ülkenin de onaylayacağına inandığını belirten Jens Stoltenberg, bunun en kısa vakitte gerçekleşmesi için davette bulundu.

Stoltenberg, bu ay başında İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğü konuların arasında bunun da bulunduğunu ifade ederek İsveç ve Finlandiya’nın, haziranda Türkiye ile imzaladıkları üçlü muhtıranın gereklerini yerine getirdiğini söyledi.

Stoltenberg, İsveç’in terörle mücadele yasasını değiştirerek daha sıkı hale getirdiğini, silah ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını, her iki ülkenin terörle mücadelede uzun dönemli iş birliği taahhüdü bulunduğunu bildirdi.

İki ülkenin NATO üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini vurgulayan Stoltenberg, ABD ve İngiltere dahil bazı ülkelerin İsveç ve Finlandiya’ya güvenlik garantileri sunduğunu hatırlattı.

Jens Stoltenberg, “İki ülke askeri olsun, sivil olsun tüm NATO faaliyetlerine katılmaktadır. Bu da İsveç yahut Finlandiya’ya karşı herhangi bir saldırı veya saldırgan tutum olursa NATO’nun reaksiyon vermemesi tasavvur edilemez.” diye konuştu.

Ukrayna için Sovyet periyodu mühimmat üretimi artırılıyor

Bükreş’te gelecek hafta yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı hakkında da bilgi veren Stoltenberg, Ukrayna’ya takviyenin ehemmiyetinin altını çizdi ve bakanların Ukrayna’ya askeri olmayan desteği de artırma kararı alacaklarını söyledi.

Uzun vadede Ukrayna’nın Sovyet devri askeri ekipmandan, doktrin ve eğitimden NATO standartlarına geçmesi için takviye vereceklerini aktaran Stoltenberg, Ukrayna’nın, elindeki Sovyet dönemi silahlar için mühimmat ve bazı malzemelere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Stoltenberg, bazı NATO müttefiklerinin bu tür malzemeleri üretecek tesisi bulunduğunu, bu malzemelerin üretiminin artırıldığını aktardı.

Stoltenberg, Bükreş’teki toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Moldova, Gürcistan ve Bosna Hersek’in dışişleri bakanlarının da katılacağı bilgisini verdi.

Bükreş’te Çin de konuşulacak

Toplantıda ayrıyeten NATO müttefiklerinin Çin’in oluşturduğu sınamaları ele alacağını bildiren Stoltenberg, şunları dile getirdi:

“Çin bir hasım değil ancak askeri modernizasyonunu hızlandırıyor, Arktik bölgesinde, Batı Balkanlar’da, uzayda ve siber alanda varlığını artırıyor. Ayrıyeten NATO müttefiklerinin kritik altyapılarını denetim etmek istiyor. Ukrayna’daki savaş Rus gazına olan tehlikeli bağımlılığımızı ortaya çıkardı. Bu nedenle sadece Çin değil, tüm otoriter rejimlere karşı bağımlılığımızı değerlendirmeliyiz.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bir soru üzerine de Ukrayna’ya verilen hava savunma sistemleri için Ukraynalı işçiye eğitim verildiğini fakat bu eğitimin, Ukrayna’da değil NATO topraklarında sağlandığını aktardı.

Polonya’nın Almanya’dan Patriot hava savunma sistemleri talebine ait soruyu da yanıtlayan Stoltenberg, spesifik sistemlerin sağlanmasının üye ülkelerin ulusal kararı olduğunu hatırlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu