Haber

Japon Ekonomisinde Beklenmedik Daralma ve Çin’de Ekonomik Aktivitenin Yavaşlaması: Küresel Durgunluk Yolda mı?

Japon iktisadı üçüncü çeyrekte beklenmedik halde daralırken, bu son 1 yıl içindeki birinci daralma oldu. Çin’de de ekonomik aktivite ekim ayında yavaşlama işaretleri gösterirken, Covid-19 önlemleri talebi ve üretimi düşürdü. Memleketler arası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks global resesyon yolda dedi!

Japon iktisadı beklenmedik halde daraldı.

Küresel resesyon riskleri, zayıf yen ve keskin biçimde yükselen ithal maliyetlerin hane halkı harcamaları ve işletme aktiviteleri üzerinde yarattığı baskı, üçüncü çeyrekte Japon iktisadının yıllıklandırılmış bilgilerle bir evvelki çeyreğe nazaran yüzde 1,2 daralmasına yol açtı.

Ekonomistler, ise üçüncü çeyrekte yüzde 1,1 büyüme bekliyorlardı. İkinci çeyrek büyüme oranı yüzde 4,6 olarak revize edildi. Üçüncü çeyrekte GSYH bir evvelki çeyreğe nazaran yüzde 0,3 daraldı. Beklenti yüzde 0,3 büyüme olacağı tarafındaydı.

Japon iktisadını yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim, üçüncü çeyrekte yüzde 0,3 büyüdü. Beklenti yüzde 0,2 büyüme olacağı tarafındaydı. İkinci çeyrekte büyüme oranı yüzde 1,2 olmuştu. Üçüncü çeyrekte dış talebin GSYH’ya katkısı yüzde -0,7 oldu.

Çin’de ekonomik aktivite Ekim ayında yavaşladı.

Çin’de iç talebi ölçen perakende satışlar verisi Ekim ayında geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 0,5 düştü. Eylül ayında yüzde 2,5 artış olmuştu. Ekonomistler de Ekim ayında satışlarda yüzde 0,7 artış bekliyorlardı. 

Sanayi üretiminde büyüme de Ekim ayında yavaşladı. Ekim ayında üretim geçen yılın birebir devrine nazaran yüzde 5 arttı. Eylül ayında üretimde yıllık artış yüzde 6,3 olmuştu. Ekonomistler ise Ekim ayında sanayi üretiminde yüzde 4,9 büyüme bekliyorlardı.

Sabit varlık yatırımları ise Ocak-Ekim periyodunda geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 5,8 arttı. Birinci 9 ayda artış oranı yüzde 5,9 düzeyindeydi. 

Çin’de anket bazlı kentsel işsizlik oranı Ekim ayında da yüzde 5,5 seviyesinde gerçekleşirken 16-24 yaş arasında işsizlik oranı yüzde 17,9 oldu.

Uluslararası Finans Enstitüsü IIF Başekonomisti Robin Brooks, “Küresel durgunluk geliyor” uyarısı yaptı. ?

twitter.com

Üçüncü çeyreğe kadar olan veriler beklenenden daha güçlüydü, ancak üretim PMI’larındaki yeni ihracat siparişlerine ait Ekim dataları düştü. 

“Almanya (mavi) özellikle sert darbe aldı. Almanya önde gelen küresel ihracatçılardan biri olduğundan, bu zayıf küresel taleple ilgili.”

pbs.twimg.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu