Ekonomi

Glow’un 25 milyon kullanıcısının bilgileri sızdırıldı

HANDE BERKTAN

Kişisel sağlık bilgilerinin her geçen gün daha da değerlendiği günümüzde Glow’dan siber saldırı haberi geldi.

Çoğunlukla hamile kadınların kullandığı yapay zeka tabanlı sağlık teknolojisi Glow’un kullanıcılarının verileri sızdırıldı. Dünya çapında hamile kadınlara yönelik en kapsamlı uygulama olan Glow’da Ekim 2023’te 25 milyon kullanıcının tüm sağlık verilerine erişildiği ve bildirim alındıktan bir hafta sonra müdahale yapılabileceği belirtildi.

Dijital güvenlik araştırmacısı Ovi Liber, Glow’un geliştirici API’sinden kullanıcı bilgilerinin sızdığını bulduğunu ve sızıntıyı Ekim ayında şirkete bildirdiğini söyledi. Ayrıca Glow’un sızıntıyı yaklaşık bir hafta sonra düzelttiğini de açıkladı. Sızan veriler çok hassas görünmese de dijital güvenlik uzmanı, Glow kullanıcılarının bu bilgilerin erişilebilir olduğunu bilmeyi hak ettiğine inanıyor.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Electronic Frontier Foundation’ın Siber Güvenlik Müdürü Eva Galperin, şunları söyledi: “Bunun oldukça büyük bir olay olduğunu düşünüyorum. “Bunun hangi yasal rejim kapsamında özel olarak tanımlanabilir bilgi olup olmadığı sorusuna girmeden bile, Glow’u kullanan kişiler, kendileri hakkındaki bu verilerin sızdırıldığını bilmeleri durumunda kullanımlarını ciddi şekilde yeniden düşünebilirler” dedi.

2013 yılında kullanıma sunulan Glow, özellikle hamile kadınların yumurtlama ve doğurganlık semptomlarını tek yerden takip etmek için kullanabileceği dünyanın en kapsamlı takip ve doğurganlık sağlığı uygulaması olarak tanımlanıyor.

2020 yılında Kaliforniya Başsavcılığı, şirketi kullanıcıların sağlık bilgilerini gerektiği gibi korumamakla ve kullanıcının izni olmadan kullanıcı bilgilerine erişime izin vermekle suçlayan soruşturmasının ardından 250 bin dolar para cezası vermişti.

haberhaymana.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu