Ekonomi

Fed politika faizini sabit tuttu, belirsizlikler sürüyor

ABD Merkez Bankası (Fed) dün beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 5,00-5,25 aralığında sabit tutarken, para politikasına ilişkin belirsizliklerin güçlü seyrini sürdürdüğü görülüyor.

Fed, prestijiyle 10 toplantıdır devam eden faiz artırımlarına dün ortasını verdi. Fed’den yapılan açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin ılımlı büyümesini sürdürdüğüne işaret ettiği belirtildi.

Fed Başkanı Jerome Powell toplantının ardından yaptığı konuşmada, neredeyse tüm Fed yetkililerinin enflasyonu zamanla yüzde 2’ye indirmek için bu yıl bazı ek faiz artırımlarının uygun olacağını düşündüklerini söyledi.

ABD ekonomisinin geçen yıl önemli ölçüde yavaşladığını ve son göstergelerin ekonomik aktivitenin ılımlı büyümesini sürdürdüğünü gösterdiğini kaydeden Powell, enflasyonist baskıların yüksek olmaya devam ettiğini ve enflasyonun 2019’a düşürülmesi sürecinde daha gidilecek çok yol olduğunu söyledi. yine yüzde 2

Powell, politika sıkılaştırmasının talep üzerindeki etkilerinin konut ve yatırım başta olmak üzere ekonominin faize en duyarlı sektörlerinde görüldüğüne işaret ederek, “Ancak parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki etkilerinin tam olarak ortaya çıkması zaman alacak” dedi. .” söz konusu.

Fed’in yıl sonu faiz oranı beklentileri yükseldi

Ekonomiye ilişkin varsayımlarını açıklayan Fed, bu yılsonu için federal fonlama faizi tahminini yüzde 5,1’den yüzde 5,6’ya yükseltti.

Fed’in 2024 yılı için federal fon oranı tahmini yüzde 4,3’ten yüzde 4,6’ya ve 2025 için yüzde 3,1’den yüzde 3,4’e revize edildi. Uzun vadeli ortalama faiz oranı beklentisi yüzde 2,5’ta tutuldu.

Banka’nın enflasyon tahminleri bu yıl için yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye düşürülürken, 2024 için yüzde 2,5 ve 2025 için yüzde 2,1’de kaldı.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon tahminleri de bu yıl için yüzde 3,6’dan yüzde 3,9’a yükseltildi. Fed’in gelecek yıl için yüzde 2,6’da sabit tuttuğu çekirdek enflasyon tahmini, 2025 için yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseltildi.

ABD ekonomisinin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 0,4’ten yüzde 1’e yükseltilirken, gelecek yıl için yüzde 1,2’den yüzde 1,1’e, 2025 için yüzde 1,9’dan yüzde 1,8’e düşürüldü.

İşsizlik oranı tahminleri bu yıl için yüzde 4,5’ten yüzde 4,1’e, 2024 ve 2025 için yüzde 4,6’dan yüzde 4,5’e düşürüldü.

Analistler, Temmuz ayı toplantısında Fed’in yüzde 70 olasılıkla faiz oranlarını 25 baz puan artıracağının öngörüldüğünü söylerken, nihai faizin yüzde 5,50-5,75 seviyelerinde olabileceğini kaydetti.

ABD ekonomisindeki yavaşlama eğiliminin Fed’in beklediği düzeyde olmadığını belirten analistler, açıklanacak makroekonomik verilerden alınacak sinyallerin Banka’nın para politikası kararlarında belirleyici olacağını vurguladılar.

haberkirikhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu