Haber

Dilan Yeşilgöz’den İsrail’e ‘koşulsuz desteği’ protesto eden bürokratlara tepki

Hollanda’nın çeşitli bakanlıklarından 300’den fazla üst düzey yetkili, hükümetin İsrail’e koşulsuz desteğine itiraz etti ve “Gazze’deki aşırı şiddetin güçlü bir şekilde kınanması” çağrısında bulundu. Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, “Hükümetin İsrail’e koşulsuz desteği, bizi Gazze’de yaşanan insani felakete ortak kılıyor” diyen bürokratlara tepki gösterdi.

Bürokratların tepkisi üzerine Hollanda hükümeti, İsrail ve Hamas’ı ateşkese davet etti. Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıların ardından İsrail’e en güçlü desteği veren ülkelerden biri de Hollanda oldu. Başbakan Mark Rutte ve hükümet üyeleri “İsrail’in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu” vurguladı.

‘TEK TARAFLI TUTUM’ ELEŞTİRİ OLDU

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Hollanda devletinin çeşitli kademelerinden 300’ü aşkın bürokrat, hükümetin Ortadoğu’daki gelişmelere karşı tek taraflı bir tutum sergilediğini belirterek bir protesto bildirisi hazırladı. Hollandalı bürokratlar, De Telegraaf gazetesinde yayımlanan açıklamada, Hamas’ın saldırılarını kınadıklarını belirterek, mağdurların yakınlarına başsağlığı dilediklerini belirterek, “Ancak İsrail’e verilen koşulsuz destekten oldukça kaygılıyız” dedi.

‘Onları insani felaketin suç ortağı haline getiriyor’

Hükümetin İsrail’e koşulsuz desteğinin Hollanda’yı “Gazze’de yaşanan insani felaketin suç ortağı” haline getirdiğini savunan yetkililer, “Biz Anayasa’ya dayanarak yemin ettik ve dürüst kamu görevlileri olarak bizden adil davranmamız bekleniyor. Görüşünü şöyle ifade etti: “Bunu vicdanımıza sığdıramıyoruz ve istemiyoruz.”

‘HER 15 DAKİKA’DA BİR ÇOCUK ÖLÜYOR’

Hollandalı bürokratlar, çocuk hakları örgütlerine göre “Gazze’nin bombalanması sonucu her 15 dakikada bir çocuğun öldüğü kritik bir noktaya gelindiğini” kaydederek, masum sivillerin korunması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, hükümete Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da devam eden şiddetin derhal sona erdirilmesi ve gerilimin azaltılması için harekete geçilmesi çağrısında bulunularak, “Kaybedecek bir saniyemiz bile yok” denildi. Bürokratların açıklamasında, İsrail’in uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğine dikkat çekilirken, Hollanda hükümetinin “Gazze Şeridi ve Filistin dahil Filistin topraklarının işgalcisi olarak bu ülkenin sorumluluğundan bahsetmediği” vurgulandı. Batı Bankası.”

Bildiride, Hollanda’nın uluslararası hukuka uyması nedeniyle daha fazla çaba gösterme sorumluluğunun olduğunun altı çizilerek, “İsrail geçmişte savaş suçları işledi ve cezalandırılmadığı sürece bunu yapmaya devam edecektir.” Hollandalı üst düzey bürokratlar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde olduğu gibi İsrail’in sivillere yönelik saldırılarının da kınanması çağrısında bulundu.

‘SİYASİ LİDERLİK ÇİZGİYİ BELİRLİYOR’

Hollanda’da hükümetin ana ortağı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz, üst düzey bürokratların açıklamasına tepki gösterdi. Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı sıfatıyla İsrail’e koşulsuz destek açıklayan kişilerden biri olan Yeşilgöz, şunları söyledi: “Bir memur olarak hükümetin politikaları hakkında görüşünüzü belirtebilirsiniz ama sonuçta Kamu hizmeti siyasetin işidir. “Çizgiyi siyasi liderlik belirler, başkası değil” dedi.

Hamas’ın İsrail saldırısını Paris saldırılarıyla karşılaştıran Yeşilgöz, şunları kaydetti: “O dönemde hepimiz haklı olarak tiksinerek ayağa kalktık ve ‘Teröre hayır’ dedik. Kimse ‘IŞİD’in bunu yapmasının mantığı neydi?’ diye sormadı. Ama görünen o ki diğeri “Terör örgütü Yahudileri katlettiğinde soruyoruz.”

İçişleri ve Kraliyet İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Alexandra van Huffelen, hükümetin bürokratların bahis konusundaki ilgisini “çok iyi anladığını” söyledi. Gerektiğinde çeşitli birimlerle görüşmeler yapılacağını belirten Bakan, bürokrasinin hükümete yönelik eleştirilerinin devletin işleyişine zarar verip vermediği sorusunu yanıtsız bıraktı.

‘BİLDİRİME KIZGIN OLANLARA HATIRLATMA İSTİYORUM…’

İktidar ortağı Demokratlar 66 (D66) Milletvekili Sjoerd Sjoerdsma da Yeşilgöz’e protestocu Hollandalı bürokratlara destek vererek tepki gösterdi. Sjoerdsma, “Bürokratların beyanına kızanlara şunu hatırlatmak isterim: Memurlar, yeminlerinde, uluslararası hukuk düzenini geliştirme görevleri de dahil olmak üzere Anayasa’ya sadık olduklarını beyan ederler.” dedi. Bürokratların açıklamasının ardından Hollanda hükümeti adına Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, cumartesi akşamı İsrail ile Hamas arasında ateşkes çağrısında bulundu.

Ollongren, kamu yayıncısı NOS’a, Gazze’deki “insani felaketi” durdurmak için çatışmalara ara verilmesi gerektiğini söyledi. İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu belirten Hollanda Savunma Bakanı, “Fakat insani hukuka uymak zorundayız. “İnsanları su ve yiyecekten mahrum bırakamazsınız” dedi. (DIŞ HABER)

haber-erfelek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu