Haber

Ukrayna, Rusya ile doğalgaz transit anlaşmasını uzatmama kararı aldı

Bakanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna yönetiminin doğalgaz transitine ilişkin tutumunun net olduğu belirtilerek, şöyle denildi: Doğal gazın boru hatlarıyla Avrupa’ya akışını öngören anlaşmanın süresi 2024 sonunda dolacak. Rusya ile bu konuda yeni görüşme yapma planımız yok. Sözleşme uzatılmayacak” dahil edildi.

Açıklamada doğalgaz konusunun gündeme geldiği belirtildi ancak ” Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler gündeme getirirseBunun tartışılabileceği vurgulandı.

Ukrayna yönetiminin 2023 sonu için yayınladığı verilere göre, ülke üzerinden boru sınırları üzerinden Avrupa’ya taşınan Rus gazının miktarı geçen yıl 2022 yılına göre yüzde 28,4 azalarak 14,6 milyar metreküpe geriledi.

Ukrayna’nın ulusal doğal gaz şirketi Naftogaz ile Rusya’nın Gazprom şirketi arasında 30 Aralık 2019’da imzalanan hükümetlerarası anlaşma, 2021-2024 dönemi için yılda 40 milyar metreküp doğal gazın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya transit geçişini öngörüyor.

Bu karar, Türkiye’de planlanan gaz merkezi projesinin değerini artırıyor

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak Kasım ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüştü. Ziyaretin ardından Novak “Ortaklarımızla uygun bir yol haritası hazırlamak konusunda mutabakata vardık, yakın zamanda onaylanacak. Söz konusu yol haritası çerçevesinde projenin uygulamasına başlayacağız. Türk ortaklarımız Deneyimlerimiz hakkında bilgi edinmek için yakında St. Petersburg’u ziyaret edin. St. Petersburg’u ziyaret edecekler ve bu Türkiye’de olay olacak. elektronik platform Ve eminim ki bir merkez kurulması açısından faydalı olacaktır. Projenin 2024 yılında hayata geçmeye başlayacağını umuyoruz” dedi.

Başkent Ankara’da Türkiye ile Rusya arasında planlanan doğal gaz merkeziyle ilgili çalışmalarda yer alan kaynak Sputnik’eAçıklamada, Türkiye’nin gaz merkezi kurulması konusunda Rusya ile müzakerelere hazır olduğunu vurgulayarak, Ankara’nın projeye ilişkin ‘yol haritası’ konusunda müzakerelere Ocak sonu veya Şubat başında başlamayı beklediğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu