Haber

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Geçen Yıl Cumhurbaşkanlığı İçin 3 Araç Alındığını Açıklamıştı: “Aldığımız 3 Aracın Tamamı Geçişli. Aslında Hiçbir Şey…

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı için alınacak araçlara ilişkin soru üzerine, “Siz araç alımını sormuştunuz. Ben de arkadaşlarımızdan Cumhurbaşkanlığı ile ilgili bilgi istemiştim. Geçen yıl 23 civarında araç yerleştirildi ve 3’e çıktı” dedi. Araçlar alındı. Cumhurbaşkanlığı’na 20 aracın yerleştirilmiş olması 20 araç alınacağı anlamına gelmiyor. Bu ortada.” “İhtiyaç olması durumunda buraya konuluyor. İhtiyaç halinde kullanılabilir. Geçen yıl 3 adet aldığımız araçlar TOGG’dur. Aslında herhangi bir araç alınmadı” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 Bütçe Kanun Teklifi’ne ilişkin görüşmeler başladı. Milletvekillerinin eleştirilerinin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem bölgesine yönelik harcamalara ilişkin, “Deprem bölgesine yönelik harcamalar 2023’te 762 milyar lira, 2024’te ise 1 trilyon 28 milyar seviyesinde” dedi. Çok değerli bir yükle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Bu yıl ve gelecek yıl.” “Deprem giderleri bütçe açığımızın önemli bir kısmını oluşturuyor” dedi.

Yılmaz, HDP grubunun “savaş bütçesi” söylemine şöyle yanıt verdi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı savaş değil, terörle mücadeledir. Siz bunu Kürt düşmanlığı olarak ifade ettiniz. Biz Kürt düşmanlığı yapmıyoruz.” Tam tersine PKK ile mücadele ediyoruz. PKK Kürtlerin temsilcisi değildir, DEAŞ da Müslümanların temsilcisi değildir.” o cevapladı.

Yılmaz, “Düzenli göçle ilgili çok fazla yorum vardı. Sayın Özlale beni eleştirdi. ‘Kendi vatandaşlarımızla kayıt dahilinde çözmeliyiz’ dedi. Elbette öyle olmalı. Esasen mesleki eğitimi geliştireceğiz, kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz. Ama tüm bunları yapmamıza rağmen ülkemizde belli alanlarda açık varsa “Açık alanları da bir temele dayalı olarak ortadan kaldırırsak” Belli analizler, iş gücümüze zarar vermeyecektir. Milli gelirimizi artırarak sosyal refahımıza da katkı sağlayacak. İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin eleştirilerine yanlış anlaşılırsam tekrar düzeltirim” yanıtını verdi.

17 MİLYON MÜLTECİ SAVUNMASINA “YANLIŞ HESAP” CEVAP

Yılmaz, Göç İdaresi’nin bilgilerine atıfta bulunarak Türkiye’de 17 milyon mültecinin olduğu yönündeki iddialara yanıt vererek, “Göç İdaremiz belirli mahallelerdeki göçmen nüfus oranlarını açıkladı. Bu hesaplamayı yapanlar bu oranı uygulayarak bir hesaplama yapmışlar. o mahallelerde 86 milyona çıktılar. 16 milyonluk bir sonuç çıkardılar. Gerçek şu ki.” Rakamları bir kez daha hatırlatmak isterim: Geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusun 74 bin 814’ü geçici barınma merkezlerinde, 3 milyon 264 bin 48. İkamet izni olan yabancıların sayısı ise 1 milyon 136 bin 144. Kapsamdaki yabancılar Uluslararası koruma başvuru statüsünde olanların sayısı ise 256 bin 573. Dolayısıyla toplam “Ülkemizde 4 milyon 656 bin 935 yabancı var” dedi.

KKM İLE İLGİLİ VERİLERİ PAYLAŞMADI

Tutar vermeden döviz korumalı mevduatın mali yüküne ilişkin soruyu yanıtlayan Yılmaz, “Yıl ortasında yaptığımız düzenlemeyle bütçenin bir kısmını Merkez Bankası’na aktardık. Bununla ne yaptık?” Bütçe üzerindeki belirsizlikleri azalttık, öngörülebilirliği artırdık. Bütünsel yönetime ulaşmasını sağladık. Merkez Bankamız bütünlük sahibidir.” “Merkez Bankası’nın kamuyu aydınlatma kuralları ile bütçedeki açıklama farklıdır. Merkez Bankası Başkanımızın iddiasını paylaştığını biliyorum. Bütçenin dışındadır. Kamu derken merkezi yönetim bütçesi kamunun belli bir kısmını oluşturur.” Merkez Bankası döviz kuru istikrarından sorumlu kişidir.” “KKM’yi kurum olarak yönetmesi kendisi için daha iyi olur” dedi.

“Asgari ücretlilerden YARIM TRİLYON VERGİ ALINMADI”

Vergi harcamalarıyla ilgili soruya ise Yılmaz, “Vergilerle ilgili çok soru aldık. Özellikle 2 trilyon 210 milyar lira giderimiz var. Bu vergileri nereden toplayamayız? Ücretliler, engelliler gibi toplumsal kesimler” dedi. , esnafımız, çiftçimiz, yatırımımız, üretimimiz, Ar-Ge’miz.” Yurtiçi tasarrufların artırılması, spor kültür ve sanatı teşvik eden muafiyetler. “595 milyar lira asgari ücretlilerden alınmayan vergi tutarından oluşuyor” dedi.

“SOSYAL ADALETİ ÖNEMSİYORUZ”

Yılmaz, vergilerde adaleti sağlamaya çalıştıklarını belirterek, “Şu anda uyguladığımız sistemde vergi adaletini gözetiyoruz; KDV ve ÖTV oranlarında lüks tüketimi temel ihtiyaçlardan ayırıyoruz. Sosyal adaleti de bu yapı içerisinde mutlaka gözetiyoruz. “

“HİÇBİR ZAMAN ARAÇ ALMADIK”

Cumhurbaşkanlığı için alınacak araçlarla ilgili soruyu Yılmaz, şöyle yanıtladı: “Siz araç alımını sormuştunuz. Ben de arkadaşlarımızdan Cumhurbaşkanlığı ile ilgili bilgi istedim. Geçen yıl 23 civarında araç yerleştirildi, 3 araç alındı. Cumhurbaşkanlığı’na 20 aracın yerleştirilmesi 20 aracın alınacağı anlamına gelmiyor. İhtiyaç olduğu için buraya konuluyorlar. Gerektiğinde kullanılabilir. Geçen yıl aldığımız üç araç TOGG’dur. Aslında herhangi bir araç satın alınmadı” diye yanıtladı.

Yılmaz’ın yanıtlarının ardından yönetim kurulunda 2024 bütçesine ilişkin yapılan genel kurul toplantısı sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu