Haber

ABD, İran’ın Güney Kore’deki varlığının kullanılmasına yaptırım muafiyeti tanıdı

ABD, İran’la yapılan esir takası anlaşmasının uygulanması amacıyla İran’ın Güney Kore’de bulunan yaklaşık 6 milyar dolarlık varlığının kullanımına yaptırım muafiyeti tanıdı.

Associated Press’in ele geçirdiği belgelere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta yaptırımlardan muafiyet belgesini imzaladı.

Muafiyet kapsamında Güney Kore’de bloke edilen yaklaşık 6 milyar dolarlık petrol gelirine ilişkin yürütülen işlemler ABD yaptırımlarından etkilenmeyecek.

Söz konusu muafiyetin, İran’da tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşının serbest bırakılması karşılığında verildiği bildirildi.

Fonlar, İran’ın ABD yaptırımlarına maruz kalmadan, gıda ve ilaç gibi temel insani malzemeleri satın almak için kullanılabilir.

Bu muafiyetle Avrupa, Orta Doğu ve Asya’daki bankalar, İran’ın Güney Kore’deki varlıklarını kullanırken veya bu parayı Katar Merkez Bankası’na aktarırken ABD yaptırımlarına tabi olmayacak.

Muafiyet hakkında Kongre Pazartesi günü bilgilendirildi.

Cumhuriyetçiler karara tepki gösterdi

Öte yandan söz konusu karar Cumhuriyetçi siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, yazılı açıklamasında, “(ABD Başkanı) Joe Biden, ilk olarak 11 Eylül’ü Afganistan’dan kaçmak için bahane olarak kullandı. Şimdi de teröre en çok destek veren devlete fidye ödeyerek 11 Eylül’ün anısına saygısızlık ediyor.” dünya.” dedi.

Bir diğer Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney ise “Kaçırılan her vatandaş için milyarlarca dolar öderseniz daha çok insan kaçırılır” dedi. görüşünü paylaştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 11 Eylül saldırılarının 22. yıl dönümünde atılan bu adımı şu sözlerle eleştirdi:

“Yalancı Joe Biden’ın İran’daki terör rejimine 6 milyar dolar verdiğine inanabiliyor musunuz? Bu para Ortadoğu’da ve tüm dünyada terörizm için kullanılacak. Bu beceriksiz aptal ABD’yi mahvediyor. Bu korkunç anlaşma yapılıyor. bugün, 11 Eylül “Bunu açıklayacak kadar küstah. Esirlerin parasını ödemek, dünyanın her yerindeki Amerikalılara yönelik adam kaçırmalara, fidye taleplerine ve şantaja yol açacaktır.”

İran ile ABD arasında mahkum takası

İran ve ABD, 10 Ağustos’ta İran’ın Güney Kore’de tutuklu takası ve yaptırımlar nedeniyle elinde bulunan 6 milyar dolarlık döviz kaynağının serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardı.

İsimleri açıklanmayan 5 İran vatandaşı ABD’deki “yaptırımları ihlal etmekle” suçlandı; İran’da aralarında Murad Tahbaz, Siyamek Namazi, İmad Şarki’nin de bulunduğu 5 Amerikan vatandaşı ve kimlikleri açıklanmayan 2 kişi “casusluk” iddiasıyla gözaltına alındı.

ABD ile İran arasında varılan anlaşma kapsamında İran’da tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşı cezaevinden serbest bırakılarak ev hapsine alındı. Anlaşmaya göre ABD’de tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşı ile 5 İran vatandaşı takas edilecek. Bunun ardından Tahran, Güney Kore’deki bankalarda tutulan 6 milyar dolarlık bloke petrol gelirine erişim kazanacak.

İran’ın, Katar’da belirlenen bir hesaba aktarılacak dövize yalnızca ilaç ve gıda gibi insani yardım malzemelerinin ödemesi için erişebileceği açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu