Ekonomi

Uzmanların yorumları: Fed frene basacak mı?

ABD Mayıs Başlık enflasyonuDün beklentilerin biraz altında 27 ayın en düşük seviyesine düştün. Çekirdek enflasyonbeklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

Bugün tüm dünyanın gözü ABD Merkez Bankası’nda. Besledi ) faiz kararında ve vereceği bildirimlerde yer alacaktır. Fed’in izleyeceği faiz politikasına karar verirken baktığı en değerli bilgilerden biri olan ABD enflasyonundaki düşüş bankayı rahatlatmış görünüyor. Piyasa beklentisi bu toplantıda faize dokunulmayacağı yönünde.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi ( FOMC) Haziran toplantısı dün başladı, bugün sona erecek.

Faiz Karar Türkiye saatine göre saat 21.00’de açıklanacak. 21.30’da başlayacak Fed Lideri Jerome Powell ‘nin basın toplantısındaki mesajları kritik öneme sahip olacak. Powell’ın konuşmasında bundan sonraki süreçte izleyecekleri yol haritasına ilişkin ipuçları aranacak.

Piyasa fiyatlamalarına bakıldığında Fed’in bu toplantıda 15 ay sonra faize dokunmayacağı görülürken, Temmuz ayındaki kararın yüzde 60 olasılıkla 25 baz puan artırılacağı öngörülüyor. Ayrıca yeniden fiyatlama bankanın bu yıl faiz indirimi yapacağı gerçeğinden uzaklaşırken bu beklenti 2024 yılına kaymış görünüyor.

Banka, Mayıs ayı toplantısında faiz oranını yüzde 5-5,25 aralığına yükselterek 16 yılın zirvesine çıkarırken, faizin tepe noktasının yüzde 5,25-5,50 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. .

Piyasa nasıl tepki verebilir?

Dünya ekonomileri bir yanda enflasyon diğer yanda durgunlukla mücadele ederken, küresel piyasalarda “Fed” nezdinde temkinli bir iyimserlik gözleniyor. Fed’in karar metni ve Lider Powell’ın açıklamalarıyla küresel piyasalarda hareketlilik olabileceği tahmin ediliyor.

Açıklamalarda, Fed’in Temmuz ayındaki para politikasına ve faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin ipuçları aranacak. Bir “güvercin” Fed ile karşı karşıya kalırsa, dolar endeksiiçinde ve ABD tahvil getirileriaşağı yönde.

Küresel borsa endeksleri ve kıymetli madenlerde yukarı yönlü hareket bekleniyor. Bir “şahin” Fed durumunda, dolar güçlenir ve zıt bir korelasyon etkisine sahiptir. altınVe gümüşfiyatların düşmesi bekleniyor.

Global Menkul Değerler Araştırma Küme Yöneticisi Serdar Pazi: “Açıklama metninde net bir mesaj bekliyorum”

Dinamik Menkul Değerler Başekonomisti Enver Erkan: “Faiz indirimi beklentilerinin ertelenmesi açıklanabilir”

Bu makale ilk olarak Ekonomim’de yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu