Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat’tan 100’üncü yıl ihracat mesajı

Ticaret Bakanı Bolat’tan 100’üncü yıl ihracat mesajı

“Ekim ayında iyi bir ihracat rakamına ulaşacağız”

“Yıl sonunda 355 milyar dolar döviz geliri elde etmiş olacağız”

“Türkiye, büyüme ve ihracatta güçlü bir performans sergileyerek ekonomisinin dayanıklılığını ortaya koydu.”

İSTANBUL – Türkiye’nin küresel durgunluğa rağmen büyüme ve ihracatta güçlü bir performans göstererek ekonomisinin dayanıklılığını ortaya koyduğunun altını çizen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İhracatımız 2023 Ocak-Eylül döneminde 187,5 milyar doları aştı. Temmuz, Ağustos ve Eylül Tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. Ekim ayında iyi bir ihracat rakamına ulaşacağız. Geçen yılın seviyesini aşarak yıl sonuna kadar yaklaşık 355 milyar dolar döviz geliri elde edeceğiz. Orta Vadeli Program’da yıllık mal ihracatının 255 milyar dolar, yıllık hizmet ihracatının ise 100 milyar doların üzerinde olması hedefleniyor. “Bunu da yapmış olacağız” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ISK-SODEX 2023’ün açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Bolat, Türkiye olarak ihracatın artırılması konusunda dünyada çevrilmemiş taş bırakmamakta kararlı olduklarının altını çizdi. Bakan Bolat, iklimlendirme sektöründe 2018 yılında 7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin bu fasıldaki ihracatını 2022 yılında yüzde 56 artırarak yaklaşık 11 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Bakan Bolat, “İnşallah 2023 yılını güzel bir artışla kapatacağız. Sektörün bu yıl 9 aylık ihracatı 8 milyar 750 milyon dolara ulaştı. Bu sektörde dış açık vermiyoruz.”

“Ülkemiz son bir yılda istikrarlı seyriyle dünya ekonomisinin önemli bir aktörü olarak büyümeye devam ediyor.”

Ticaret Bakanlığı olarak bu konularda ihtiyaç duyulan her alanda sanayiciye, çiftçiye, ihracatçıya ve üreticiye destek vermeye devam edeceklerinin altını çizen Bakan Bolat, “Ülkemiz dünya ekonomisinin ve ticaretinin önemli bir aktörü olarak büyümeye devam ediyor. geçen yılki istikrarlı çizgisini korudu.”

“Ülkemiz büyüme ve ihracatta güçlü bir performans sergileyerek ekonomisinin dayanıklılığını ortaya koydu.”

Bakan Bolat, “Dünya genelinde yaşadığımız üretim ve ticaretteki sakinliğe ve 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketine rağmen ülkemiz, büyüme ve ihracatta güçlü bir performans göstererek ekonomisinin dayanıklılığını ortaya koydu. Ocak- 2023 Eylül döneminde ihracatımız 187,5 milyar doları aştı. Temmuz ayından itibaren ihracatımız yeniden yükselişe geçti. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. İnşallah ekim ayında da iyi bir ihracat rakamına ulaşacağız. Günlük rakamlar bizi umutlandırıyor. Geçen yılki seviyeyi aşarak Orta Vadeli Programda hedeflenen yıllık ihracat rakamlarına ulaştık. “255 milyar dolar mal ihracatı ve 100 milyar doların üzerinde yıllık hizmet ihracatıyla yaklaşık 355 milyar dolar elde etmiş olacağız.” Yıl sonuna kadar dolar döviz geliri elde edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin dünya ihracatındaki payını son 20 yılda iki kattan fazla artırarak yüzde 0,50’den yüzde 1,03’e çıkardıklarını vurgulayan Bakan Bolat, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu günlerde bakanlık olarak biz de bu noktadayız. Türkiye Yüzyılının hedefleri doğrultusunda uluslararası ticaretimizi arttırıyoruz.” 2028 kalkınma planı için öngördüğümüz hedefler arasında mal ihracatını 375 milyar dolara, hizmet ihracatını ise 200 milyar dolara çıkarmak var. Hedeflerimiz arasında küresel mal ticaretindeki payımızı yüzde 1,3’e, küresel hizmet ticaretindeki payımızı yüzde 2’ye, orta ve yüksek teknoloji ihracatının payını yüzde 50’ye, e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak yer alıyor. Son olarak KOBİ’lerin ihracattaki payını yüzde 26’dan yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu