Haber

Oylar nasıl sayılacak? Sandık kurulu kaç kişiden oluşur?

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Milletvekilliği seçimlerine gidiyor. Sandık kurulu; Son milletvekilliği genel seçimlerinde en çok oyu alan beş siyasi partinin bir lideri, bir ihtiyarlar kurulu/heyet üyesi ve üyelerinden oluşur. Heyetin üye sayısı üçten az olamaz. Yurt dışında, Türkiye’de son milletvekili genel seçimlerinde en çok oy alan üç siyasi partinin bir lideri, bir kamu görevlisi ve bir isminden oluşur. Seçmenlerin oyunu tam bir serbestlik ve gizlilik içerisinde kullanabilmeleri, oyların sayılması, kaydedilmesi ve tutanağa geçirilmesi için tüm sandık iş ve işlemlerini yürütür.

Sandık kurulu kaç kişiden oluşur?

sandık kurulu; Son milletvekilliği genel seçimlerinde en çok oyu alan beş siyasi partinin bir lideri, bir ihtiyarlar kurulu/heyet üyesi ve üyelerinden oluşur. Heyetin üye sayısı üçten az olamaz.

Yurt dışında, Türkiye’de son milletvekili genel seçimlerinde en çok oy alan üç siyasi partinin bir lideri, bir kamu görevlisi ve bir isminden oluşur. Oyların sayılması, kaydedilmesi ve tutanağa geçirilmesi ile seçmenin tam bir serbestlik ve gizlilik içerisinde oyunu kullanması için tüm sandık iş ve işlemlerini yürütür.

OYLAR NASIL SAYILIR?

Oy verme süresinin bitimini müteakip, kullanılan oyların sayım ve döküm işlemlerine geçilir. Oy verme yerindeki siyasi parti ve bağımsız aday gözlemcileri ile o sandıkta kayıtlı seçmenler sayım ve döküm işlemlerini sandık kurulunun çalışmalarını aksatmayacak şekilde izleyebilirler.

OYLAR NASIL SAYILMALI?

298 sayılı Seçimlerin Temel Kararları ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da belirtilen örf ve esaslara uygun olarak oy kullanma işlemlerini yürütmek üzere ilçe seçim kurulları tarafından oluşturulur.

Sandık sonuç tutanağının bir örneği, yeterince hazırlanıp sandık kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanıp mühürlendikten sonra, o seçim civarında seçime katılan ve seçim talebinde bulunan siyasi partilerin ve bağımsız adayların gözlemcilerine verilir. Nüfus sayımına ait evrak ve belgeler seçim çantasına konur, torbanın ağzı bağlanır, heyet mührü ile mühürlenir ve imzalanır.

Hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ve ad çekme ile belirlenecek en az iki üye tarafından gecikmeksizin en kısa sürede ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilir. Sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesi işlemi, ilçe seçim kurulları tarafından siyasi parti temsilcileri ve gözlemciler huzurunda yapılır.

  1. Sandık açıldıktan sonra sandıktan çıkan oy zarfları ve sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmenlerin imzaları veya parmak izleri sayılır.

  2. Oy zarfları açılmadan önce kontrol edilir. Geçersiz zarf varsa ayrılır; numarası tutanağa yazılır.

  3. Zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla ise zarfların ortasından çekilen bu sayıdaki zarf yakılır. İmzaların ve zarfların eşitliği sağlanır.

  4. Zarf sayısı imza sayısından az ise direkt sayım – döküm işlemine geçilir.

  5. Kullanılmayan oy pusulaları ve zarfları da sandık kurulu tarafından sayılır, bağlanır, mühürlenir ve tutanağa bağlanır.

  6. Oyların sayımı ve dökümü derhal, açık ve sürekli olarak başlar. Yapılacak şikayet ve itirazlar işi durdurmaz. Sayım ve listeleme işlemine başlamadan önce sandık başkanı sayım-sayım cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir.

  7. Sandık kurulu başkanı, sayım listesini düzenlemek üzere;

  • Sandıktaki zarfları bir üyeye vermek,
  • Sayım ve listeleme masalarında iki üye tarafından okunan oy pusulalarını işlemek,
  • Okunan ve daktilo edilen oy pusulalarını ve açık zarfları sistemli bir şekilde masanın üzerine yerleştirmek ve korumak için bir üye görevlendirir.

Sayım ve döküm işlemleri tamamlanan ve sandık kurulu tarafından imzalanan sandık sonuç tutanağının onaylı bir örneği, bir hafta süreyle herkesin görebileceği bir yere asılır.

Sandık sonuç tutanağının bir örneği, yeterince hazırlanıp sandık kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanıp mühürlendikten sonra, o seçim çevresinde seçime katılan ve seçim talebinde bulunan siyasi partilerin ve bağımsız adayların gözlemcilerine verilir. Nüfus sayımına ait evrak ve belgeler seçim torbasına konur, torbanın ağzı bağlanır, meclis mührü ile mühürlenir ve imzalanır. Hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ve ad çekme ile belirlenecek en az iki üye tarafından gecikmeksizin en kısa sürede ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilir. Sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesi işlemi, ilçe seçim kurulları tarafından siyasi parti temsilcileri ve gözlemciler huzurunda yapılır.

SANDIK PAYLAŞIM SİSTEMİ NEDİR?

İlçe seçim kurullarınca Seçim Bilgi Sistemine (SEÇSİS) girilen sandık sonuç tutanağındaki partilerin aldığı oy sayısı ile taranarak elektronik ortama aktarılan imzalı sandık sonuç tutanağı eş zamanlı olarak ilçe seçim kurulu başkanına verilir. siyasi partiler seçimlere web servis veya web arayüzü veya toplu bilgi aktarımı olarak katılmakta ve seçim sonuçlarını takip edebilmektedirler. siyasi partilerin kontrolü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu