Yaşam

Jüpiter’in Karlı Uydularında Yeni Buz Formu Keşfedildi!

Gaz devi Jüpiter ve uydularında bilim dünyasının dikkatini çeken birçok faktör bulunuyor. Son araştırmalar bu durumu desteklemektedir. Bu yazıda bu bahisten bahsediyoruz.

Kaynak:https://www.iflscience.com/new-forms-…

Araştırmacılar, tuzlu sudan oluşan iki yeni buz türü keşfettiler.

Bu yeni buz türü yalnızca yüksek basınç ve düşük sıcaklıklarda oluşabiliyor, ancak düşük basınçta sabit kalıyor. Bu yeni elementler, Europa ve Ganymede gibi ayların buzlu kabuklarında bir bileşen olabilir ve yabancı okyanusların tabanında bulunabilir. Donmuş tuzlu sudan oluşabilen standart kristal kolay bir yapıya sahiptir: Sodyum klorür başına iki su molekülü – standart mutfak tuzunun kimyasal adı. Ancak iki yeni hidrat – bu elementlerin teknik adı – tuzdan çok daha fazla suya sahiptir. Birinde sodyum klorür başına 13 molekül su bulunurken diğerinde 17 molekül bulunur.

Washington Üniversitesi’nden başyazar Baptiste Journaux, “Bugünlerde bilimde temel keşifler yapmak alışılmadık bir durum değil,” dedi.

Onun sözleriyle, ‘Tuz ve su, Dünya koşullarında iyi bilinir. Ancak bunun ötesinde, neredeyse hiçbir kesin bilgiye sahip değiliz. Ve yine de, muhtemelen bize çok tanıdık gelen ancak çok egzotik koşullarda bulunan bileşiklere sahip bu gezegensel nesneler hakkında bir şeyler öğrenmeye yeni başlıyoruz. İnsanların 1800’lerde yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta yaptığı tüm temel mineralojiyi yapmak zorunda kalacağız. Gerçekten de bilimin adı heyecan verici zamanlar’ diye devam ediyor. Europa’nın yüzeyindeki kırmızı çizgilerin garip bir tuz olduğu düşünülüyor, ancak kimyasal imzaları bilim adamlarının aşina olduğu bir şey değil. Bu yeni buzlar, teklife uyan buz olabilir.

Journaux, “Bu, gezegen bilim adamlarının beklediği keşif olabilir,” diye ekliyor.

Ekip, bu buzlar hakkında yeni şeyler öğrenmek için yola çıkmadı. Sudaki tuzun nasıl antifriz gibi davrandığını ve basıncın tuz üzerindeki etkisini araştırıyorlardı. Araştırmalar, basınç altında yeni katı hidratların oluştuğunu ve ikisinden birinin (17 su molekülü ile) basınç oda standardına getirildikten sonra bile katı kaldığını ortaya çıkardı. Journaux, “Tuz bir antifriz görevi gördüğünden, tuz eklemenin alabileceğimiz buz miktarını nasıl değiştireceğini ölçmeye çalışıyorduk” dedi. Şaşırtıcı bir şekilde, bu kristaller, üzerlerine baskı uyguladığımızda beklenmedik şekillerde büyümeye başladı. “Çok şanslı bir keşifti” diyor.

Journaux, “Basınç, molekülleri birbirine yaklaştırır, böylece etkileşimleri değişir. Bu, bulduğumuz kristal yapılarda çeşitliliğin ana motorudur,” diye devam ediyor Journaux.

Journaux, “Standart basınçta yaklaşık eksi 50°C’ye kadar sabit kaldığını belirledik” dedi. Antarktika’da bu sıcaklıklara maruz kalabilecek çok tuzlu bir gölünüz varsa, bu yeni keşfedilen hidrat orada bulunabilir,’ diye bitiriyor sözlerini. Grup, daha fazla tuzlu su oluşturmayı ve bu örnekleri daha ayrıntılı incelemeyi planlıyor. Amaç, kimyasal imzalar elde etmek ve bunları, Güneş sistemindeki uzak donmuş aylarda uzay aracının ölçtüğü şeylerle karşılaştırmaktır.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu