Haber

HDP: Demirtaş’ın adaylığı hukuki statüsü nedeniyle değerlendirilmedi

ANKARA – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, yeniden yapılanma süreci için basın toplantısı düzenledi. HDP’nin kongre sürecine girdiğini açıklayan Günay, cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarına ilişkin soruları da yanıtladı.

Günay, Demirtaş’ın açıklamalarına ilişkin şunları söyledi: “Bu konuda ve bu konuda yapılan spekülatif söylemlere Demirtaş’ın kendisi yanıt verdi. Tabii ki önceki dönemde Eş Genel Başkanımızdı ve biz bu süreçteki tartışmaları yürütürken, siyasi olarak şu anda HDP’de olan tutuklu oyuncu arkadaşlarımızla, tüm parti kurullarımızla bir tartışma süreci yürüttük. ve şimdi hapisteler. HDP bileşenleri ve ittifakları da eş zamanlı görüşmelerde bulundu.

‘DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞI ESAS DURUMU NEDENİYLE DEĞERLENDİRİLMEDİ’

Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığına aday olmaya hazır olduğu ancak teklifinin karşılıksız kaldığı yönündeki açıklamasına ilişkin soruya Günay, “Hukuki durumu nedeniyle cumhurbaşkanı adaylığı ilgili komisyonlarımızca değerlendirilmedi. Kendisiyle yapılan istişarelerde Kadın cumhurbaşkanı adayı önerisi vardı, biz bu süreci örerken ‘depremde yeni bir süreç başladığını ve yeni bir tavır sergiledik’ ifadesini kullandık.”

Demirtaş’ın eleştirilerinin HDP için değerli olduğunu kaydeden Günay, “Konuyla ilgili görüş alışverişlerimiz ve tartışmalarımız halen devam ediyor. Bu konuda bir diyalog düşüncemiz yok. Bu konudaki her türlü eleştiri bizim için değerlidir. Ayrıca toplantının başında, halkımızın bizden beklediği gibi bir tartışma, eleştiri ve özeleştiri sürecinde olduğumuzu belirtmiştim. Ve sonunda da büyük kongre ve konferans sürecimizle birlikte halkımızla birlikte ne yapacağımıza hep birlikte karar vereceğiz.”

‘KONGRE SÜRECİ BAŞLADI, TARİHİNİ HALKIMIZLA BİRLİKTE KARAR VERECEĞİZ’

HDP’nin yeniden yapılanma sürecinde olduğunu belirten Günay, büyük kurultay tarihini HDP seçmenleriyle birlikte belirleyeceklerini söyleyerek, partisinin seçim sonrası yaptığı toplantılar ve Meclis’teki çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: aşağıdaki süreç:
“Öncelikle HDK, DTK, HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP Eş Sözcüleri ve Eş Genel Başkanlarının ortak istişare toplantıları gerçekleştirildi. Bunun ardından HDP bileşenlerinin Eş Genel Başkanları ve Eş Sözcüleri ile bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda seçim sonrası değerlendirme sürecinin hangi konu ve prosedürlerle devam ettirileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Meclis Kümesi ile kapalı bir küme toplantısı yapılacaktır. MYK 2 Haziran’da toplanacak. Ardından 4-5-6 Haziran tarihlerinde Kadın Meclisi, Parti Meclisi ve İl Eşbaşkanları toplantıları yapılacak ve gerekli planlama yapılacak.

‘AMACIMIZ MAZERET OLMAYAN HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARMAKTIR’

Genel Müdürlük toplantılarının tamamlanmasının ardından il ve ilçe teşkilatları ile görüşmelerin yapılacağını kaydeden Günay, “Bütün bu hazırlıkların iki temel amacı var. Birincisi, seçim dönemi ve öncesinde yaşanan eksiklik ve yetersizliklerin giderilmesi; bir eleştiri-özeleştiri mekanizması işleterek hatalarımızdan ve hatalarımızdan ders çıkarmak. İkincisi ise muhasebenin gereklerini hiçbir gerekçe ve mazeret göstermeden yerine getirmek için hem politikalar hem de organizasyonel yapılar açısından kendimizi yenilemek ve bu yeni muhasebenin organizasyonel sonuçlarını oluşturmaktır.”

Günay, HDP’nin konferans ve kongre sürecinin takviminin başladığını belirterek, “Büyük Konferans ve Kongre sürecinin içeriğini bu tartışma ve değerlendirmelerle şekillendireceğiz; Büyük Konferans ve Kongre’nin önünü elbette halkımızla, üyelerimizle ve yerel teşkilatlarımızla her zaman birlikte hazırlayacağız. Bu toplantıların sürecini hızla tamamlayacağız. Yolumuz açık: siyasi, örgütsel ve siyasi yenilenmeyi sağlamak için bu çağın hesabını vermek; gerçek ve onarıcı bir eleştiri ve özeleştiri döneminden geçerek ve siyasete kazandırdığımız tüm güç ve iradelerle yeniden buluşarak; yenilenmiş bir bilinç ve yüksek bir moralle Büyük Kongre’ye doğru yürümektir.”

‘TÜM TARAFLARIMIZDAN KATKI BEKLİYORUZ’

HDP için başlayan yeni sürecin öznesi olmak isteyenlere seslenen Günay, “Kurumsal sorumluluk temelinde hem eleştiri hem de özeleştiri yapılacak. Dolayısıyla bu dönem bireysel kararlar ve kişisel girişimlerle karşılanamaz ve var olan eksiklikler giderilemez. Tüm partili dostlarımıza davetimiz şudur: Bu dönemin karşılıklı muhasebesini yaparak, gerçek ve onarıcı bir eleştiri ve özeleştiri sürecinden geçerek, tüm irademizle yeniden buluşarak Büyük Kongre’ye yüksek moralle yürüyelim. siyasete kazandırdık. Bu bizim amacımız. Yeni sürecin öznesi olmak isteyen tüm partili ve emektar dostlarımızı eleştiri, özeleştiri ve yeniden yapılanma sürecine katkı sağlamaya, katılmaya ve yeniden yapılanmaya davet ediyoruz. Bizim için yeni bir dönem başladı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu