Ekonomi

Filipin Maliye Bakanı enflasyon düşerken faiz artırımı olmayacağını düşünüyor

MANILA – Filipinler Maliye Bakanı Ralph Recto Perşembe günü yaptığı açıklamada, düşen enflasyon nedeniyle faiz oranlarında artış beklenmediğini belirterek, faiz oranlarının yılın ikinci yarısında potansiyel olarak düşebileceğini öne sürdü. Recto, mevcut politika faiz oranlarının ekonomik duruma cevap verecek kadar yüksek olduğuna inandığını belirtti.

Ülkenin merkez bankası Bangko Sentral ng Pilipinas’ın (BSP) yılın ilk faiz belirleme toplantısını 15 Şubat’ta yapması planlanıyor. Enflasyondaki gevşeme nedeniyle pek çok ekonomist, BSP’nin mevcut faiz ayarlamasına son verebileceği görüşünde Faiz artırımı döngüsü.

Ülkede yıllık enflasyon Ocak’ta son üç yılın en düşük seviyesi olan %2,8’e gerilerken, Aralık ayında kaydedilen %3,9’a göre de geriledi. Bu yavaşlama, enflasyonun üst üste ikinci ay boyunca Merkez Bankası’nın %2,0 ile %4,0 hedef aralığı arasında kaldığını gösteriyor.

Fiyat baskılarındaki olumlu gidişata rağmen tüketim odaklı bir ekonomi için olumlu bir gelişme olan Recto, mevcut yüzde 6,5-7,5 seviyesindeki ekonomik büyüme tahmininin daha uygulanabilir bir hedefe revize edilmesi gerekebileceğini ifade etti. Ancak revize edilmiş bir sayı belirtmedi.

Filipin ekonomisi 2023’te hükümetin tahmin ettiği %6,0 ila %7,0 büyüme aralığının altında %5,6 büyüdü. Enflasyonla mücadele etmek için BSP, Ekim ayındaki olağanüstü artış da dahil olmak üzere Mayıs 2022’den bu yana gösterge faiz oranını toplam 450 baz puan artırdı. Ancak 2023 yılının son iki toplantısında faiz oranı değişmedi.

BSP’nin para konseyinde hükümetin temsilcisi olarak görev yapan Recto, BSP’nin olası faiz indirimlerinin zamanlamasının, bu yıl faiz indirimine başlaması beklenen ABD Merkez Bankası’nın eylemlerinden etkilenebileceğini de belirtti. “Önemli olan Fed’in başına ne geleceği. Faizleri düşürmeye başlayacaklar mı? Eğer başlarlarsa, muhtemelen biz de faizleri düşürmeye başlayabiliriz.”

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu