Haber

Dörtlü toplantı sona erdi: Şam yönetimi ‘normalleşme’ şartlarını yineledi

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanları toplantısı Rusya’da yapıldı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’ı ilk kez gündeme getiren görüşme Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti.

Görüşmenin ardından konuşan Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede, işbirliği içinde geri dönüşlerin altyapısının sağlanmasında, siyasi sürecin ilerletilmesinde ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasında işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurguladık.” Görüşme sonunda yapılan açıklamada, müzakerelerin devam edeceği belirtildi.

MİKDAD: GERİ ÇEKİLME KARŞISINDA DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Suriye devlet ajansı SANA’nın bildirdiğine göre Mikdad, “Suriye’nin asıl amacının, Türk güçleri de dahil olmak üzere topraklarındaki her türlü yasadışı askeri varlığı sona erdirmek olduğunu” yineledi. Mikdad, “Bu konuda ilerleme olmadan gerçek bir sonuca varmayacağız ve her halükarda geri çekilmek için çalışmaya, talep etmeye ve ısrar etmeye devam edeceğiz.”

Mikdad, şöyle devam etti: “Türk kuvvetlerinin çekilmesi durumunda terör örgütlerinin oluşacak boşluğu dolduracağına ve bunun Türkiye’nin güvenliğini tehdit edeceğine dair Türk Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarını okudum. Güçlerinin geri çekilmesi için kamuoyunun açık rızasını istiyoruz.” . Buna göre, bunun organize, koordineli ve mutabık kalınmış bir şekilde uygulanması için pratik adımlar üzerinde anlaşmaya varılacaktır.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘KOORDİNASYON’ VURGUSU

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Katılımcılar, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararı ve ‘Astana Formatı’ çerçevesinde yayınlanan resmi açıklamalar uyarınca, Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve her türlü terörizmle mücadeleye olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiler. Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, inançlı ve onurlu dönüşlerinin sağlanması ve çatışma sonrası yapılanmanın kolaylaştırılması açısından Suriye’ye yönelik uluslararası yardımın artırılmasının önemi vurgulandı.

Katılımcılar ayrıca, Dışişleri Bakan Yardımcılarına, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için dört ülkenin Savunma ve İstihbarat Bakanlıkları ile uyum içinde bir yol haritası hazırlama talimatı verilmesi konusunda da mutabık kaldılar.” (DIŞ HABERLER)

ivrindi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu