Haber

Diriliş Kuşağı Ahmet Yesevi yolunda

Sivas Belediyesi himayelerinde Eğitim Diriliş Derneği tarafından düzenlenen “Diriliş Kuşağı Ahmet Yesevi Yolda” adlı kitap okuma ve bilgi yarışması sonucunda dereceye giren öğrenciler Özbekistan ve Kazakistan’a götürüldü. Gezi programı kapsamında öğrenciler iki ülkede beş farklı şehri görme fırsatı buldular.

Milli ve manevi değerleri benimsemiş nesiller yetiştirmek amacıyla Belediye öncülüğünde yürütülen proje kapsamında ilk etapta Pir, Kızılelma ve Ertuğrul Gazi isimli kitapları okuyan öğrenciler bilgi yarışına katıldı. bu çalışmaların ışığında. Yarışma sonunda birincilere 2.000 TL, ikinciye 1.000 TL ve üçüncüye 500 TL ödül verildi. Ayrıca dereceye giren 11 öğrenciye öğretmenleri eşliğinde Özbekistan ve Kazakistan gezisi düzenlendi.

Gezi programı kapsamında Ankara üzerinden Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e giden heyet, ardından Semerkant ve Buhara’ya geçti. Daha sonra Kazakistan’a hareket eden kafile, Türkistan ve Çimkent şehirlerini de inceleme fırsatı buldu.

Öğrenciler ilk gün Taşkent’te bulunan Özbekistan Bağımsızlık Meydanı’nı ve İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Özbek askerleri anısına yaptırılan Anıt Anıtı, ardından Barak Han Medresesi, Muyi Mubarak Medresesi, Keffal Shashi Türbesi, Tila Şeyh Camii’ni ziyaret etti. ve Hast’i İmam. Cami gibi eserlerin bulunduğu Hazreti İmam Külliyesi’ni gezdi. Osman Peygamber’in kanının akıtıldığı ceylan derisinde yazılı Kuran-ı Kerim’in muhafaza edildiği Osman Mushafi Müzesi de ziyaret edildi.

İkinci gün Taşkent’ten Semerkant’a hızlı trenle gittik. Kafile, şehir merkezine 50 km uzaklıktaki Sahih Buhari adlı ünlü hadis kitabını yazan büyük hadis alimi İmam Buhari’nin türbesini ziyaret etti ve burada Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti.

Daha sonra heyet, Peygamberimizin (sav) amcası Hz. Şah-ı Zinde olarak. görme fırsatı buldu. Ortada Buyruk Timur’un Türbesi, Uluğ Beyefendi Rasathanesi ve Semerkand’ın kalbi olarak nitelendirilen üç medresenin bulunduğu Registan Meydanı, ikinci gün ziyaret edilen tarihi yerlerin ortasındaydı.

Üçüncü gün Buhara şehrine giden heyet, öğleden önce eski şehir kampüsünü ziyaret etti; İsmail Samani Türbesi, Magaki Attari Türbesi, Eyyüb Peygamber Çeşmesi ve Türbesi, Uluğ Beyefendi Medresesi, Buhara Ark Kalesi, Lebi Havuzlu Camii ve Kalan Minaresi, Mir Arab Medresesi, Kalan gibi eserlerin yer aldığı Poyi Kalon Külliyesi’ni görme fırsatı buldu. Mezar.

Kültürel kimliğiyle öne çıkan kentte öğrenciler ve öğretmenler de İslam Dünyasının manevi dinamiklerinden Şah-ı Nakşibend’in türbesini ziyaret ederek, külliyede Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti.

Gezinin dördüncü gününde trenle Buhara’dan Taşkent’e giden kafile, buradan Kazakistan’a geçerek Türk Dünyası’nın başkenti Türkistan’a gitti. Sabah saatlerinde eski adıyla Yesi’de Hace Ahmet Yesevi’nin Türbesi ve Yeraltı Camii ziyaret edildi. Türbe ve camide Kur’an-ı Kerim okuyarak namaz kılan heyet, ardından Türkiye Kazak Üniversitesi Kültür Merkezi’ne geçerek buradaki müzeyi gezdi. Gezinin son durağı Ahmet Yesevi’nin üstadı Aslan Baba Hazretlerinin Türbesi idi.

Gezinin ardından değerlendirmede bulunan Eğitim Dirilişi Derneği Başkanı Fahrettin Yılmaz, “Bir yıl önce başlattığımız proje kapsamında öğrencilerimize ilk olarak Pir, Kızılelma ve Merhaba Söğüt adlı kitapları okuttuk. Yarışmamız sonucunda dereceye giren öğrencilerimizi Belediyemiz himayesinde ata topraklarımız olan Özbekistan ve Kazakistan’a kazandırdık. Kültür ve medeniyet kokan bu toprakları ziyaretimizde emeği geçen Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin’e, Belediye Başkan Yardımcımız Ahmet Duman’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” söz konusu.

Beş günlük bir gezi programı vesilesiyle Semerkant, Buhara ve Türkistan gibi İslam’ın Kubbesi olarak nitelendirilen şehirleri görme fırsatı bulduklarını söyleyen okul yöneticileri, öğrencilere çok değerli bir gezi programı düzenlendiğini ifade etti. kitapta öğretilen bilgileri somutlaştırır.

Kitaplarda okudukları tarihi yerleri yakından görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten öğrenciler, kendilerine böylesine değerli bir fırsat sunduğu için Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’e de teşekkür ettiler.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu