Haber

Boğaziçi’nde işe alım şartı: Erkek olmak

Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyım idaresi, değerli akademisyenlerin mukavelelerini ve derslerini iptal ederken, okulda yeni işe alımlar yapmaya da devam ediyor.

Gerçek Gündem’in haberine nazaran kayyım Naci İnci idaresi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Kontratlı İşçi Çalıştırılmasına Ait Esaslar’ın ilgili hususları uyarınca 2022 KPSS (B) kümesi puanına nazaran 21 kontratlı çalışanı işe alınacağını duyurdu.

TEKNİKER KRİTERİ: ERKEK OLMAK

İlana nazaran ise, bilgisayar teknikeri ilanında “Cinsiyeti erkek olmak” kriteri kondu. İşe alımda öbür bir kriter ise “Yükseköğretim Kurumlarının Bilgisayar Programcılığı, İnternet ve Ağ Teknolojileri, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Web Teknolojileri ve Programlama, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar Takviyeli Tasarım, Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği ön lisans programlarının birinden mezun olmak” olarak belirlendi.

‘BELLİ BİR KİŞİYE AÇILMIŞ HUKUKSUZ BİR İLAN’

Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şube Lideri Beyzade Sayın, ilanın makul bir bireye açılmış özel ve hukuksuz bir ilan olduğunu belirterek, kurumun bu ilanı açarak işgüzarlık yaptığını söyledi:

“Kurum bu ilanda işgüzarlık yapmış zira o kısmı bitiren bayan adaylar direkt elenmiş. Bu ilan bilgisayar teknikeri ilanı olduğu için bilgisayar kısmı mezunu arıyorlar. Bilgisayar kısmında okuyan ya da mezun olacak yalnızca erkek öğrenciler de yok. Bu ilan bayan adayların iş başvurusunu engelliyor.”

‘EŞİTLİK İLKESİNE TAMAMEN AYKIRI’

İlanın anayasanın çalışma hayatındaki müracaat temellerine ve eşitlik prensibine büsbütün muhalif olduğunu tabir eden Sayın, hukuksuz olan bu ilanın bir müracaatçı tarafından dava edilirse ilanın iptal edilebileceğini söyledi:
“Kurum tarafından yayımlanan bu ilan anayasanın çalışma hayatındaki başvuru esaslarına ve eşitlik ilkesine tamamen aykırı. Bu nedenle bu ilanın bilgili bir başvurucu tarafından dava edilmesi konusunda ilanın iptal edileceğini düşünüyorum.”

İlanın şahsa özel açıldığının altını bir sefer daha çizen Sayın, “Bu tıp ilanlar hem Yükseköğretim Kurumu’nun kararlarında hem de çalışma hayatındaki eşitlik prensibine karşıt. Zira ilanda erkek olmasını gerektirecek hiçbir kaide belirtilmemiş” dedi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu