Ekonomi

Asgari Fiyat Tespit Kurulu Aralık ayında toplanacak

Yaklaşık 7 milyon çalışan 2024 yılında asgari ücretin ne olacağını merakla bekliyor.

Kasım ayında hazırlık çalışmaları ile süreç başlayacak. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nda görüşmeler Aralık ayında yapılacak.

Asgari ücret süreci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmasıyla başlayacak. Ön hazırlık sürecinin kasım ayında başlaması bekleniyor. Teknik çalışmaların ardından Aralık ayında müzakerelere başlanacak.

Yeni taban fiyat için geri sayım

Tarkan Varlıklı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi, “Asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlayacağı için asgari ücret çalışmalarının sekretaryasını yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bundan önce çalışmalara başlıyor. Elbette her dönem toplantı yerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu konuyla ilgili teknik çalışmaların ve diğer çalışmaların yapılacağını biliyoruz.”Sürecin nasıl yürütüleceğini kendi sözleriyle anlattı.

Temmuz ayındaki orta artışla birlikte asgari fiyat yüzde 34 artarak rakam 11 bin 402 lira oldu.

Asgari fiyat nasıl belirlenecek?

Peki yeni minimum fiyat belirlenirken nelere dikkat edilecek?

Yeni taban fiyat belirlenirken geçim endeksleri dikkate alınacak. Ekonomik ve sosyal koşullar genel fiyatlar düzeyi dikkate alınarak analiz edilecektir. Nihai kararı Asgari Fiyat Tespit Kurulu verecek.

Zengin, asgari fiyatın tüm personelin fiyat düzeyinin belirlenmesinde rol oynadığını belirtti. “Onların ücret düzeyleri de asgari ücretteki artışa göre belirleniyor. Geçim endeksleri ve ülkedeki genel ücret düzeyinin yanı sıra ekonomik ve sosyal durum dikkate alınarak asgari ücretin belirleneceği belirtiliyor. Dolayısıyla bunlar masada olacak.”Şeklinde konuştu.

Görüşmeler 15 üyeden oluşan taban fiyat belirleme komitesi tarafından yürütülüyor. Kararlar çoğunluk oyuyla alınır.

 

simav-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu