Haber

Afganistan’ın eski milletvekili Mürsel Nebizade evinde öldürüldü

Taliban’ın 2021’de iktidarı ele geçirmesinden önce Afganistan’da görev yapan kadın milletvekili Mürsel Nebizade, başkent Kabil’deki evinde kimliği belirsiz bir silahlı kişi tarafından vurularak öldürüldü. Saldırıda 32 yaşındaki Nebizade ve koruması hayatını kaybetti. Baskında kardeşi ve diğer gardiyan yaralandı.

Öldürülen eski milletvekili, Taliban iktidara geldikten sonra ülkeyi terk etmeyen birkaç kadın siyasetçiden biriydi. Saldırının nedeni henüz bilinmiyor. Kabil Polis Departmanı sözcüsü Halid Zadran, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi. Nebizade, 2018’de Kabil’den milletvekili seçildi ve Taliban yönetimine kadar görev yaptı.

‘O GERÇEK BİR ÖNCÜ OLDU’

TBMM Savunma Komisyonu üyesi olan Nebizade’nin ölümü eski meslektaşları tarafından üzüntüyle karşılandı. Nebizade’nin Taliban’ın ardından ülkeyi terk etmeyi reddettiği hatırlatıldı. Eski milletvekili Mariam Solaimankhil, “O gerçek bir öncüydü. İnandığı şey için ayağa kalkan güçlü bir kadındı” dedi. Avrupa Parlamentosu üyesi Hannah Neumann, “Üzgünüm, kızgınım ve tüm dünyanın bilmesini istiyorum. Karanlıkta öldürülmüş olabilir, ancak Taliban cinsiyet ayrımcılığı sistemini güpegündüz kurdu” dedi.

Ağustos 2021’de Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesiyle birlikte kadınların temel hakları büyük ölçüde ellerinden alındı. Eğitimin her kademesinden dışlanan kadınların siyasette temsil gücü yoktur. 2021’de Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü tekrar ele geçirmesinin ardından üst düzey pozisyonlardaki kadınlar büyük ölçüde ülkeyi terk etti. (BBC Türkçe)

kangal-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu