İhracatçılar İskenderun Limanı yangınında zararlarının tazmin edilmesini istiyor
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, devletin ilk günden itibaren tüm kademeleriyle sahada olduğunu ve yaraların sarılmaya başladığını belirtti.
Üretim ve dış ticaret açısından şu anda en acil sorunların depremin ardından İskenderun Limanı’nda çıkan yangının yol açtığı kayıplar olduğunu belirten Kileci, zorlayıcı nedenlerle ihracatçıyı tazmin yükü ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. .
“Her türlü ürün limanın sorumluluğundadır”
Hem ithal hammaddeler hem de ihraç edilecek eserler olduğuna dikkati çeken Kileci, şunları kaydetti:
“İskenderun Limanı, Batı Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’ya hizmet veren ve çok geniş bir bölgenin dış ticaret üssü olmuş bir bölgedir. Hasarlı olan işlerimizin liman tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Buradaki işleri teslim ettikten sonra liman, liman tamamen limanın sorumluluğundadır.İhracatçımı çok fazla bağlamaz.Sigorta talep edilir.Sigorta liman sahasına girinceye kadardır.Liman sahasındaki her türlü iş sorumluluğundadır. Liman işletmesi bunu mücbir bir sebebe dayanarak ödemez. Liman işletmecisi ihracatçının zararını bir an önce karşılamalıdır. Eskiye dönmesini dört gözle bekliyoruz.”
Limanda kimyasal ürünler ve diğer ürünlerin birleştirilmemesi gerektiğine işaret eden Kileci, “Liman sahasına kesinlikle giremiyoruz, özel bölge. Limandaki üreticinin ithalat ve ihracat malları vardı. limanda ham maddeden bitmiş ürüne, halıdan makarnaya, petrokimya hammaddelerine kadar sanat oradaydı.” dedi.
Kileci, liman sahasında çok fazla yük tutulmasını da eleştirerek, “Limanlar depolama alanı değil, operasyon merkezidir. Bu tür yükler liman sahasına istiflenmemelidir. Liman sahasına eser yığarsanız bu tür tehlikeler ortaya çıkar. doğacak, bu kadar konteynere zarar vermezdi.” söz konusu.
İskenderun Limanı’nda yaşanan sorunlar nedeniyle tüm yük trafiğinin Mersin Limanı’na aktığını kaydeden Kileci, Mersin Limanı’nın böyle bir yükü kaldıramayacağını söyledi.
“Ertelenen tüm borçların ödenmesi daha zor olacak”
Kileci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vergiler ve krediler erteleniyor ama bu sefer hepsi bir araya gelecek ve eninde sonunda bu paralar ödenmek zorunda kalacak. Sözleşmeyle akdedilen borçlar, finansman ve zemin sağlanarak ödenmeli. Kamuya olan borçlar yeniden düzenlenmeli. bir kaç ay ertelenmesin ödeme tamamen öne alınsın 2-3 ay gecikmeden o zaman bu paranın tamamını ödemek daha zor olur bu borçlar önümüzdeki 8-10 aya yayılmalıdır. İhracatçının şu anda borçlu olduğu kamu alacaklarının bir an önce ödenmesi gerekiyor, bunlardan ilki KDV alacakları. İhracatçının KDV alacaklarının ödenmesi bize nefes aldıracak. süreçte onları Borçlarımız 6 ay-1 yıl faizsiz ertelensin.”
“Nitelikli personelimizi kaybetmek istemiyoruz”
Yaşadıkları bir diğer sorunun da kalifiye elemanlarının başka bölgelere gitmesi olduğuna işaret eden Kileci, “İşini bilen, işini bilen kalifiye elemanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. hayatın kuralları burada.Taşınabilir sürekli olmayan yaşam konteynerleri alanları oluşturmalıyız.En hayati ihtiyaç olan barınma sorunu ortadan kalksın diye acilen üretip teslim etmeliyiz.Buradaki üretimin bir formda devam edebilmesi için. .Deprem müşteri kaybından üretim kaybına kadar büyük bir kayba neden oldu.Müşteri sizi beklemez, ben bu müşteriyi başka bir ülkeye kaptırırsam telafisi çok zor olur.Finansman ve Yetişmiş personel kaybı bizim Bunlar çözülmezse bir şekilde ihracat pazarlarımızı kaybedebiliriz, yerimizi başkaları alır.” değerlendirmesini yaptı.
Kileci, sahada ilk günden itibaren süreci devletin her kademesiyle koordineli bir şekilde yürüttüğünü belirterek, “Bakanlıklarımız, valiliklerimiz, yerel yönetimlerimiz ve tüm kamu kurumlarımızla inşallah yaralarımızı saracağız. Ülkemiz ve bölgemiz tarih boyunca birçok afet ve aksiliklerle karşı karşıya kaldı. Tüm paydaşlarımızla el ele vererek bu felaketin üstesinden bir kez daha geleceğimize inancım tamdır.” dedi.
“Bu olay limanın mevcut sigortası kapsamında değildir”
İskenderun Liman İşletmesi yetkilisi ise limanda meydana gelen depremin neden olduğu yangının doğal afet kapsamına gireceğini belirterek şu bilgileri verdi:
“Bu olay limanın mevcut sigortası kapsamına girmiyor. Doğal afetler için 3. şahıs sorumluluklarını kapsamıyor. Ancak ihracatçıların taşıma esnasında kendi sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Burada yapılması gereken mal sahibinin kendi sigortası. Bir beklenti. limanın tazmin etmesi ticari ve yasaldır.yanlıştır.Ayrıca maalesef bir çok eşyanın sigortasız olduğu bilgisini de almaktayız.Limanın bu haliyle kendisine ait olmayan eşyayı sigortalaması mümkün değildir.Eğer liman gemiden alırken suya düşerse limanın sorumluluğundadır.”